logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

JUMA-esitelmä a'la Matti, OH7SV; 25.2.2012

Radiomäellä oli vilskettä lauantaina 25.2.2012. Samanaikaisesti noin 60-70 radioista kiinnostunutta henkilöä kokoontui kolmessa eri paikassa Radiomäellä: "Meri-VHF"-kurssi kerhon tiloissa, Lahden Radioharrastajat eli DX-kuuntelijat museon kerholla ja tässäkin kermana kakussa museon auditoriossa JUMA-radiosta kiinnostuneet Matin, OH7SV; säihkyvään esitykseen.

Muutama lisää olisi mahtunut auditorion lehtereille mutta sitä innokkaimpia olivat kuulijat. Matti, OH7SV; kertoi eloisasti JUMA-radioiden historiasta. Tiesitkö, että JUMA-nimi tuli sen kahden "isän", Juhan, OH2NLT; ja Matti, OH7SV; etunimien ensimmäisistä kirjaimista.

JUMA-radioiden historia tuntuu olevan päättymätön, aina toistaan kirkkaampana loistavien timanttien ketju. Ensimmäinen JUMA oli vastaanotin (JUMA RX1), toinen JUMA lähetin (JUMA TX1) ja sitten tietenkin jo transceiveri eli yhdistetty lähetin-vastaanotin. (JUMA TRX1 ja JUMA TRX2) Ensimmäinen vahvistin oli 100 wattinen JUMA PA100 ja sen jälkeen kaksi mielenkiintoista ja osin tuntematonta radiota, JUMA 136 ja JUMA 500 vastaaville pitkäaaltotaajuuksille. Ja nyt siis viime syksynä prototyyppivaiheeseen tullut JUMA PA1000.

JUMA-radioiden kotisivulta http://www.nikkemedia.fi/JUMA/ löydät myös mielenkiintoiset kuriositeetit JUMA KEYER1:n ja JUMA FM70-laitteen.

JUMA-kittejä, rakennussarjoja, on myyty yli 3.000 kpl ja suurin osa ulkomaille. Suosituimmat ovat tietenkin olleet ensimmäiset vastaanotin- ja lähetin-kitit.

JUMA PA1000 on mitä nimikin sanoo; 1 kW:n vahvistin, mutta mikä erikoisinta, laite tekee sen yhdellä Freescale MRFE6VP61K25H Mosfetilla. Kyseessä on siis "trankkulinukka". Suurimman osan tyylikkäästä kotelosta vie ja painoa tuo kaksi rengasmuuntajaa. Puolentoista kilowatin sisäänmenevä teho vaatii tietenkin vastaavan powerin. Mutta kunhan muuntajat korvaava hakkuripoweri on suunniteltu loppuun saakka, 14 kilon painosta häviää pois kymmenkunta kiloa. Jos JUMA PA1000 nyt onkin kooltaan (260x300x135) markkinoiden pienin kilowatin linukka, sen jälkeen se on myös painoltaan kevyin! Eräs painoon liittyvä oivallus on, että sekä etu- että takalevy on tehty piirilevystä.

Kaikilla bandeilla (160 m - 6 m) riittää driver- eli sisäänmenotehoksi 5-20 W eli mm. JUMA-lähettimillä onnistuu täyden tehon saaminen mainiosti.

Matti, OH7SV; kertoi, että he eivät vielä ole keksineet keinoa, jolla normaalissa tai edes epänormaalissa workkimisessa pystyisi polttamaan päätepavut. Antenni voi olla irti, pahasti SWR:ää tai tiiliskivi unohtua avaimen päälle - suojauspiirit hoitavat kaikki vikatilanteet. Hyvä näin, sillä uusi MOSFET-papu maksaisikin noin 200 € - mikä sinänsä on vähemmän kuin hyvä linukan pääteputki!

Mekaanisesti JUMA PA1000 on tukeva ja hyvin tehty. Se on suunniteltu myös huoltoystävälliseksi niin, että vain muutaman ruuvin takaa pääsee tutkimaan laitetta, jonka pystyy edelleen purkamaan palikoihin muutamalla lisäruuvilla.

Hinta? Koska nytkin esittelyssä oleva versio on vielä protyyppiä, toki jo aika lähellä lopullista versiota, ei hintaa vielä ole määritelty. Muuten - hinnasta puheen olleen: taloudellisesti kannattamattomasti hoidetun Suomen Radioamatööritarvike Oy:n lopetettua liiketoimintansa on JUMA-kittien edustus siirtymässä näihin aikoihin Connect Services Oy:lle - Arnon, OH7XM; hyvään huomaan. Seuraa tätä sivua: http://connect.fi/index.php

Sujuvan, eloisan ja avartavan puolitoistatuntisen esitelmän jälkeen Matti, OH7SV; avasi muutaman ruuvin ja päästi katsojat tutustumaan linukan saloihin. Kuten kuvista näkyy, kysymyksiä ja ihmettyä riitti lähes loputtomiin.

Jotkut rakentavat mitä osaavat - jotkut mitä haluavat! Juha, OH2NLT; ja Matti, OH7SV; ovat suunnitelleet, luoneet ja rakentaneet radioamatöörilaitesarjan, jossa ennakkoluulottomuus on yhdistynyt monipuoliseen osaamiseen. Laitteiden suosio puhuu puolestaan ja on varmaa, että JUMA PA1000 tulee tuotantoon päästyään pääsemään satojen kotimaistenkin ham shackien juhlapaikalle.

Esitelmän aikana ei selvinnyt - tai Matti ei vaatimattomuuttaan halunnut sitä mainita - mutta veikkaanoa että ennakkotilaislista on jo nyt pitkä! Ja, muuten, osoitteesta http://www.jumaradio.com/shop/ löytyy JUMA-radoiden tilaussivu ....

Sergei

Radiomäen portilla ohjattiin radioharrastajat omiin tiloihinsa.

Sergei

Matti, OH7SV; aloitti esitelmän käymällä lyhyesti läpi koko JUMA-sarjan, joka oli nähtävissä pöydällä.

Sergei

Auditorion lehtereiden ylärivitkin olivat kansoitettuja.

Sergei

Kuulijat kerääntyivät linukan ympärille tutkimaan sen saloja.

Sergei

Antin, OH2JJR; kumartuessa tutkimaan JUMA PA1000 salaisuuksia, jatkaa Matti, OH7SV, kuulijoiden kysymysten vastaamista.

Sergei

JUMAn erikoisuudet demossa.

Sergei

Jaska, OH3LV; miettii, mihin tämä maailma onkaan vielä menossa.

Sergei

Pasi, OH2PT; seuraa vasemmalla Matin, OH7SV; demoa.

Sergei

JUMA PA1000 ja jumalaisen kaunis sisus!

Takaisin etusivulle


Takaisin etusivulle