logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Antenniliittimien juotoskurssi 4.2.2012

Kerhon kevään esitelmä- ja tapahtumasarjassa oli toisena vuorossa Timon, OH2BHS; antenniliittimien juotoskurssi.

Timo, OH2BHS; ja Olavi, OH6JQ/OH2MAB; toivat mukanaan aimo annoksen juotostarvikkeita, liittimiä ja kaapeleita sekä Nemotek Ky:n myynnissä olevaa lähinnä kodin turvallisuuteen liittyvää laitteistoa. Jo pelkkä laitteisiin tutustuminen avartaa mieltä ja opettaa ihmeesti ymmärtämään mitä kodin tai kesämökin turvallisuuden eteen voi tehdä. On vanha ja väärä myytti, että portille laitettu kyltti "Talossa on elektroninen valvonta" enää riittäisi. Myös vorot tuntevat laitteet mutta ovat useimmat vielä askeleen jäljessä. Myös laitteiden hintataso on laskenut siitä, mitä ne olivat vielä muutama vuosi sitten.

Vanhan radioaseman juhlasaliin oli tullut parisenkymmentä kuulijaa. Oli nuoria, uusia radioamatöörejä kerhon kursseilta sekä vanhoja OT-hameja, joista yksi sanoi alkajaisiksi, että "40 hamivuoden jälkeen olisi kiva oppia tietämään, miten se "amphenoli" oikeasti juotetaan."

Timo, OH2BHS; kertoi aluksi seikkaperäisesti kuinka tehdään jatkoliitos kaksinapaiseen johtoon ja suojataan se kutistesukalla. Kuulostaa helpolta mutta siinäkin on omat niksinsä! Sitten siirryttiin pala kerralla tekemään kunnon UHF-liittimen juotosta:

Tavallisten antennniliittimien juottamisessa on tärkeintä rauhallisuus ja huolellinen työ. Hätäilemällä saat yleensä oikosulun.

UHF-liittimen juottamisen vaiheet ovat karkeasti seuraavat:

1) Varmista että liitin ja koaksiaali ovat kooltaan yhteensopivia. Jos koaksiaali on selkeästi pienempi, voit käyttää supistusosaa. Jokaisen valmistajan liittimet ovat vähän eri kokoisia. Joissakin sisäkierteet ovat erilaisia, joissakin liittimen sisällä on ylimääräinen este.

2) Aivan aluksi, sujauta sopivan pituinen kutistesukka koaksiaalikaapeliin erityisesti jos se on läpimitaltaan pienempää kuin liitin. Kaapelia paksumpaahan sen on pakko olla. Kutistesukat kutistuvat yleensä puoleen ja vähän yli koostaan. Kutistesukka kutistuu noin 100 asteen lämmössä ja estää kosteuden pääsemisen liitoksiin. Timo kertoi mm. Suomen armeijan nykyään käyttävän liimakutistesukkaa, joka suojaa kosteudelta vielä asteen paremmin. Tavalliselle hamille Biltemasta, Claes Ohlsonilta ym. saatava kutistesukka kelpaa aivan hyvin.

3) Toiseksi: irrota liittimen se osa, johon ei juoteta (kierreosa) ja jolla liitin kiristetään laitteessa olevaan liittimeen ja vie se koaksiaalikaapeliin - oikein päin - odottamaan juotoksen valmistumista. Arvaa, kuinka paljon harmittaa jos olet tehnyt loistavan juotoksen mutta kierreosa on unohtunut laittaa ensin koaksiaaliin odottamaan!

4) Mittaa liittimen avulla kuinka paljon sinun tulee kuoria muovista ulkovaippaa. Voit kuoria sitä reilustikin yli tarpeen sillä ylimääräinen metallivaippa katkaistaan myöhemmin, samoin liika sisäjohdin. Inhottavampaa on tässäkin, että ne jäävät liian lyhyiksi ja kaikki menee uusiksi. Liittimestä riippuen muovinen ulkovaippa kiertyy liitttimen sisään jonkin matkaa. Muovisen ulkovaipan (päällysvaipan) alta paljastuu metallinen - kuparia, nikkeliä ym. oleva punottu metallivaippa.

5) Juota kevyesti metallivaippaa tinalla muovisesta ulkovaipasta lukien 1-2 cm. Kevyt (apu)tinaus auttaa myöhemmässä juotoksessa.

6) Jos kaapeli tuntuu pikkasen väljältä liittimeen ja jos liittimen sisäpuolella ei ole estettä, voit ennen aputinausta kääntää sitä kaksinkerroin ja sitten tehdä aputinaus.

7) Leikkaa terävällä veitsellä pois tinattua metallivaippaa liialta osalta ympäri pyörittämällä. Mittaa liittimen avulla, paljonko aputinatttua vaippaa mahtuu sen sisälle.

8) Leikkaa terävällä veitsellä tai sivuleikkureilla pois kaapelin sisäeriste heti aputinauksen jälkeen ja vedä se pois niin että vain sisäjohdin on jäljellä. Varo katkaisemasta sisäjohdinta! Ole huolellinen tai joudut aloittamaan alusta. Tarkista, että sisäjohdinta on tarpeeksi paljaana.

9) Sinulla pitäisi nyt olla koaksiaalikaapelin pää, jossa on (päästä lukien) sisäjohdin, aputinattu liittimen edellyttämä pituus metallivaippaa (karkeasti noin 1 sentti liittimistä riippuen) ja muovinen ulkovaipallinen osuus.

10) Ennen tinausta käytä pyöreää viilaa (esim. moottorisahan teräviilaa) ja viilaa kevyesti liittimen 2-4 juotosreikää niin ulkoapäin niin, että liittimen reikien ympäriltä liittimen päällysaine poistuu. Viilaa reikää vain erittäin kevyesti. Tämä auttaa juotostinan kiinnittymisessä liittimeen. Voit viilata reikiä aika reippaasti, ei kuitenkaan niin että niiden liittimen sisäpuolelta mitattu läpimitta paljoa kasvaisi. Viilaamisen jälkeen muista puhaltaa tai muuten poistaa viilausjäte liittimen sisältä.

11) Kaikki pitäisi nyt olla valmista. Työnnä koaksiaalikaapeli liittimen sisään niin, että:
a) sisäjohdin tulee ulos liittimen päästä
b) liittimen 2-4 juotosreiästä näkyy esitinattu metalllivaippa
c) muovivaippa kiertyy tukevasti liittimen sisään
d) ja tarkista että kierreosa ja kutistesukka odottavat valmiina koaksiaalikaapelissa.

12) Tinaa nyt huolelllisesti yksi kerrallaan 2-4 juotosreiän läpi metallivaippaa liittimeen. Lämmitä ensin yhtäaikaisesti metallivaippaa ja reikää ja työnnä sitten tina niin, että tina ottaa "kiinni". Varo kuitenkaan ylilämmittämästä.

13) Tinaa sisäjohdin vastaavasti liittimen päässä niin että tina varmasti ottaa "kiinni". Leikkurilla ja viilalla voit viimeistellä päänpyöreäksi ja poistaa ylimääräisen tinan.

14) Tuo koaksiaalikaapeliin heti alussa laittamasi kierrettävä osa (kierreosa) liittimeen ja kierrä se lopulliseen paikkaansa.

15) Tuo kutistesukka paikalleen niin, että se on hieman liittimen sen osan päällä, johon juotettiin mutta ei kuitenkaan estä kierrettävän osan (kierreosan) liikettä. Kuumenna kutistesukka suojaamaan liittimen ja kaapelin väliä niin ettei kosteus mene siitä sisään.

16) Tarkista yleismittarilla, ettei liittimessä ole oikosulkua ja tarkista, jos mahdollista, yleismittarilla että koaksiaalin toisessa päässä koaksiaalin sisäjohdin johtaa vain liittimen tappiin ja koaksiaalin metalli- vaippa vain liittimen vaippaan.

17) Onneksi olkoon, nyt olet tehnyt turvallisen antenniliittimen juotoksen.



  • Jos olet syvemmin kiinnostunut liittimistä, käy katsomassa Ilpo J. Leppäsen, OH5IJL; sivuja. Ilpo on tehnyt liittimien tutkimisesta tiedettä ja sivuilta löytyy lähes kaikki, mitä sinun tarvitsee liittimistä tietää. http://koti.mbnet.fi/~ijl/rfliitti.html

  • Katso myös muut Ilpon sivujen osiot! http://koti.mbnet.fi/~ijl Todellinen aarreaitta!

  • Ilpon sivuilta löytyy myös hyvä ohje liittimen juottamiseen. Sen voit klikata tästä: http://ijl.fi/datoja/pl_259_juotosohje.pdf

  • Myös Markun, OH6MF; sivuilta löytyy hyviä ohjeita - valitettavasti vain ei ihan peruslittimen juottamiseen. Mutta sivuilla kannattaa käydä siitä huolimatta. http://www.oh6mf.net/elrakold/hf/antennit/index.htm

  • Antenniliittimien juottamisesta löytyy googlaamalla monia sivuja. Tässä muutamia:
  • http://www.amphenolrf.com/products/AssemblyInstructions/uhf.pdf
  • http://www.eham.net/articles/19257

  • Myös Youtube tuntee asia, laita hakusanaksi "coax connector solder" tai "uhf connector solder": http://www.youtube.com/watch?v=PzXXjzmA-IE

  • QST-lehdessä, totta kai, on ollut myös juttua liittimien juottamisesta. Katso vaikka tämä: http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/9105034.pdf

    Tutkinto

    Herpaantumatonta kuulijakuntaa ....

    Tutkinto

    ... myös toisella puolella pöytää.

    Tutkinto

    Luotettavan liitoksen tekemiseen tarvitaan monenlaista työkalua.

    Tutkinto

    Sopiva kolvi, 40-60 W, on ehdoton edellytys.

    Tutkinto

    Metallinvaipan esi- tai aputinaus on tärkeä asia. Joskus vain kädet tuntuvat loppuvan kesken.

    Tutkinto

    Aputinauksen jälkeen ja tinan jäähdyttyä leikataan terävällä puukolla metallivaippa oikean pituiseksi.

    Tutkinto

    Joskus ainoa järkevä tapa on käyttää pientä ruuvipenkkiä.

    Tutkinto

    Tapani, OH3RT; kädessään mallisuoritus.

    Tutkinto

    Valmis juotos keltaisella kutistesukalla odottaa ihailua.

    Tutkinto

    Joskua helpoin tapa selvitä on käyttää oikeaa työkalua - niitäkin löytyy Nemotek Ky:n myyntituotteista.

    Tutkinto

    Timo, OH2BHS; esittelee valmista juotosta.

    Tutkinto

    Nemotek Ky:n myyntitiski kiinnosti aidosti ...

    Tutkinto

    ... kuten ruuhka kertoo.

    Tutkinto

    Vanhan Asemarakennuksen juhlasalin vieressä on nähtävissä MTV Oy:n lahjoittama lähetysyksikkö.

    Tutkinto

    Olavi, OH6JQ/OH2MAB ja MTV Oy:n lahjoittamat televisiokamerat.

    Tutkinto

    Penaa, OH3TY; kiinnostaa Nemotek Ky:n tuotteet. Timo, OH2BHS; opastaa.

    Tutkinto

    Timo, OH2BHS; näyttää juotettua liitintä. Harri, OH3UP; Jaska, OH3LV; ja Timo, OH3FVW; seuraavat tarkkoina.

    Takaisin etusivulle


    Takaisin etusivulle