logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

"LOTW JA DXCC"-esitys 7.5.2012

Kesä ei välttämättä ole myöhässä vaikka Lahden Radioamatöörikerholla juotiin maanantaina simaa ja syötiin aitoja tippaleipiä. Kerhon esitelätilat olivat taas pullollaan kuulijoita, jotka olivat tulleet kuulemaan illan esitelmää ja tutkimaan, mitä aarteita Seppo, OH2TO; oli tuonut kerholaisille lunastettavaksi.

Antennien katselun ja kuulumisten vaihtamisen jälkeen hiljennyttiin kuulemaan Jarin, OH2BU; esitelmää LOTW-järjestelmästä eli Logbook Of The World, QSL-kortin vielä jonakin päivänä pääosin syrjäyttävästä sähköisestä yhteyksien kuittausjärjestelmästä.

"ARRL:n noin kymmenen vuotta sitten pystyttämän LOTW-järjestelmän suosio on nyt räjähtänyt nousuun ja palvelussa on yli 423 miljoonaa yhteyttä ja uusia ladataan puolen miljoonan päivävauhtia. Käyttäjiä on ylim 70.000 ja ainoastaan yhdestä DXCC-maasta - Mount Athos, SV/A - ei vielä löydy lokia LOTW:sta. Kaikki muut itseään kunnioittavat peditiot sieltä jo löytääkin. DX-peditiot ovat jo ottaneet järjestelmän käyttöönsä niin ettei mikään iso peditio enää voi olla lataamatta lokejaan LOTW:iin. Vaikka oman tilin avaaminen on pikkasen työlästä, palkitsee kuittauksien tasainen tippuminen ja ilmaisuus käyttäjää. Mutta missä ovat OH-asemat? Toisaalta LOTW on ongelma peditioille. kun yhteyden kuittaaminen on ilmaista ja kortin saa nopeasti LOTW:sta, jää peditioilta suuri osa tuloa saamatta, kun eivät enää saa niitä ylimääräisiä "green stamps'eja) (dollareita) tai IRC-kupoinkeja. DX-foundatioiden merkitys tuleekin kasvamaan päivä päivältä.

Myös perinteisille liitoille LOTW aiheuttaa ongelmaa. QSL-palvelun siirtyessä sähköiseksi, paperikorttien välittämisen merkitys vähenee. LOTW-käyttäjien listalla Suomi on kaukana takana Ruotsista ja Norjasta ja jopa Tanska on meitä edellä. Suomesta on tänä päivänä mukana noin 230 käyttäjää mutta ruotsalaisia on peräti 550! Tarvitaanko tässäkin ilmaveiviä?

Mm. näin kertoi Jari, OH2BU, maanantaina pitämässään "LOTW ja DXCC" -esitelmässä kerholla.

Tunnin pituiseksi kaavailtu esitys venyi kahteen tuntiin keskustelun viritessä paitsi itse LOTW-järjestelmästä, myös mm. DX- ja kilpailutoiminnan harmaasta alueesta.

Kaikessa harrastustoiminnassa on omat kilpailunsa ja omat tavat näyttää kykynsä. Niin myös radioamatööriharrasteessa. Harmaalla alueella on aina joku mutta varsinaista suurta ongelmaa ei ole.

Jarin esitelmän löydät *pdf-muodossa tästä linkistä!

Ja sitten tästä linkistä! linkistä löydät vastaavasti päivitetyn LOTW-artikkelin.

Seppo, OH2TO; tallensi taas kameralle tuokiokuvia leppoisan esitelmäillan tunnelmista.SergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergei

Takaisin etusivulle


Takaisin etusivulle