logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

LAUANTAI 17.11.2012 OHJELMIEN SISALTO

Auditorion eli pääsalin ohjelma on seuraava:
(1) klo 10:00 Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

(2) klo 10:45 IARU -Kansainvälisen Radioamatööriliitto - meidän korkein edunvalvojamme
Hans Blondeel Timmerman, PB2T; IARU R1 presidentti
International Amateur Radio Union – IARU – edustaa meitä ja taistelee meidän puolestamme mm. kansainvälisissä radiokonferensseissa. Lähes 20 vuoden jälkeen IARU Region 1 presidentti vierailee Liiton tilaisuudessa kertoen mm. IARU:n arvokkaasta työstä. Tule kuulemaan ja kysymään, mitä IARU tekee?

(3) klo 11:30 "Huomio, huomio, täällä Lahti” - Lahden pitkäaaltoaseman historiaa
Helena Peippo, tutkija; Lahden Radio- ja tv-museo
Lahden pitkäaaltoasema oli aikanaan Euroopan voimakkain asema ja toisessa maailmansodassa asemaa käytettiin salakielisanomien välittämiseen rintamien takana olleille kaukopartioille. Kuulemme Lahden radiomastojen värikkään historian aina rakentamisesta lähtien nykypäivään.

(4) klo 12:15 Viestintäviraston rooli ja tehtävät.
Viestintäviraston edustajana radioverkkoasiantuntija Kalle Pikkarainen, OH7RE
Viestintäviraston radiotaajuuksien yleisesittely ja organisaatiomuutos. Tiettyjen amatöörikaistojen läpikäyminen; taajuuksiin liittyvät uhkakuvat ja mahdollisuudet. Kansallinen valmistelu, CEPT, ITU-R, WRC12, WRC15

(5) klo 13:00 Mystinen ”Operaatio Stella Polaris”
Lauri ”Lasse” Lehtonen Ins.ev., evp,: tutkija ja kirjailija
Huippusalainen operaatio Stella Polaris tapahtui syksyllä 1944 osana suunnitelmaa mahdollisen neuvostomiehityksen varalta. Myyttisen, pitkään salassa olleen operaation, jolla Suomen radiotiedustelun aineisto siirrettiin turvaan Ruotsiin, yksityiskohdat paljastuvat kohta kohdalta. Kuulemme operaatioon liittyviä tapahtumia erityisesti Uudenkaupungin alueella.

(6) klo 14:00 Project Goodwill Kosovo – Z60K.
Hans Blondeel Timmerman PB2T; IARU Region 1
Kosovon tie itsenäisyyteen on ollut pitkä ja rankka. Mm. Nobel-palkinnon saanut Martti Ahtisaari on ollut neuvottelemassa 17.2.2008 annetun itsenäisyysjulistuksen jälkeistä sovintoa tulenaralla Balkanin alueella. Tähän mennessä 92 valtiota on tunnustanut Kosovon mutta täydelliseen, koko maailman tunnustamaan suvereniteettiin on vielä matkaa. IARU Region 1 presidentin PB2T johtama ryhmä toi lokakuussa Kosovon ensimmäisen kerran radioaalloille – Z60K- ja auttoi Kosovon uutta liittoa ja radiohallintoa perustamaan radioamatööritoiminnan maahan.

Salissa A:

(A1) klo 10:00 Kilpailufoorumi.
Timo, OG9X.
Kuulemme kaksi esitystä aiheista: ”SAC 2012 - onko Poika tallessa?” ja ”CQ WW 2012 SSB - STN X story” Ainakin seuraavat palkinnot jaetaan: Kiertoliikennepalkinto 2010 ja 2011, SAC OH-palkinnot 2011 ja 2012 sekä 2012 kerhohaaste ja single element luokat. Lisäksi Kesäkisa 2012

(A2) klo 11:30 CQ WW-kilpailun uusimmat kuulumiset.
Jukka, OH6LI
Maailman suurimman ra-kilpailun, CQWW:n, johto on vaihtunut. Samalla uudet tuulet puhaltavat kilpailun ympärillä: katsaus sääntömuutoksiin, lyhyempi lokien toimitusaika, vihjeitä lokien toimittamiseen, Fair Play eli rehellinen workkiminen jne.

(A3) klo 12:30 DX-foorumi
Foorumin sisällä aiheina:
Pekka + Pekka Joulusaarella; VK9XM
Pekka Ahlqvist, OH2YY ja Pekka Ketonen, OH1TV
Kaksi Pekkaa tulivat 6.10.2012 ääneen yksinäiseltä Joulusaarelta – Christmas Island, tunnuksella VK9XM. Miksi Joulusaarelle? Mikä ja millainen on Joulusaari? Miten sinne pääsee - ja pääseekö pois? Millainen budjetti tällaisen pedition suhteen pitää varautua. Pekka, OH1TV; kertoo mukana olleesta kalustosta, mikä toimi ja mikä ei, keliennusteista ja niiden toteutumasta ja workkimiskokemuksesta VK9X:ltä.

sekä

European DX Foundation EUDXF esittely
Hans Blondeel Timmerman PB2T, EUDXF:n puheenjohtaja
EUDXF on Euroopan suurimpia ja aktiivisimpia DX-foundationeja, joka tukee vuosittain useita peritioita. Tule kuulemaan toiminnan periaatteista ja ehkä haluat esityksen lopuksi liittyä mukaan tukemaan peditiotoimintaa?

(A4) Aihkiniemen kuunteluasema – Suomen suurin radioasema? Vapise Arkala!
Jarmo Salmi, OH2GJL; ja Martti Karimies
DX-kuuntelijat ovat rakentaneet Aihkiniemeen, Inarijärven pohjoispuolelle, kuunteluaseman, joka koostuu mm. kahdestatoista kilometrin pituisesta beverage-antennista. Esitelmässä kuulemme projektin aloituksesta, syystä, rakentamisesta, suunnitelmista, tekniikasta jne. Arkala vaviskoon!

(A5) Gestapon radioverkot Suomessa ja radiovakoooja Thoralf Kyrren ”stoori”
Kari Pentti, OH1UH; tutkija ja historioitsija
Arkistoista löytyy vielä tänä päivänä paljon asioita, jotka eivät ole tulleet julkisuuteen. Kuulemme ennen tuntemattomasta Gestapon radioverkosta Suomessa jatkosodan aikana ja eräistä mielenkiintoisista henkilöistä sodan tapahtumien taustalla: radiovakooja Thoralf Kyrre.

Salissa B:

(B1) klo 10:00 Vapepa-foorumi.
Timo Ärlig, OH3FN; Vapepa-ohjaaja
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on meidän suora linkkimme palveluun yhteiskunnan onnettomuus- ja hätätilanteissa. Vapepan toiminta muuttuu ja kehittyy jatkuvasti yhteiskunnan tarpeiden mukaan. Tule kuulemaan viimeiset uutiset! Miten sinä voit olla avuksi vapepa-toiminnassa?

(B2) klo 11:00 MPK – Maanpuolustuskoulutusyhdistys - mikä se on?
Timo Järvi, OH3LMG; Turva-toimikunnan jäsen
MPK ry on viime vuosina tullut voimakkaasti mukaan mm. maanpuolustuksen viestikoulutukseen. Myös SRAL on MPK:n jäsenyhdistys – miksi? MPK:sta kulkee monenlaisia myyttejä – tule kuulemaan mitä ja miten arvokasta työtä MPK tekee. Ehkä tämä sopisi sinullekin?

(B3) klo 11:45 Miten radioamatööri voi vaikuttaa kunnallishallinnossa – vai voiko?
Aimo Ryynänen, professori emeritus Tampereen yliopisto
Kunnan hallinto perustuu asukkaiden itsehallintoon. Mitä se merkitsee eri harrastajien, kuten radioamatöörien näkökulmasta? Miten muuten voimme vaikuttaa kuin vain kerran neljässä vuodessa kunnallisvaaleissa? Keinoja vaikuttamiseen on ilman muuta muitakin. Aimo on Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden emeritusprofessori ja orimattilalainen kunnallispoliitikko.

(B4) klo 12:30 Kokemuksia radioamatöörikoulutuksesta verkkokurssina.
Rauno Vauramo, OH6AYW
Radioamatööriksi voi opiskella myös verkossa, ihan totta! Miten verkkokurssilla opiskelu eroaa perinteisestä kurssista ja miten tähän mennessä tutkinnon suorittaneet ovat kokeneet tämän opiskelumuodon. Lyhyt esittely kurssista ja joitakin kurssimateriaalien esittelyä; esimerkiksi transistoriasteen toiminnasta tehty animaatio.

(B5) klo 13:15 Pätevyystutkintojärjestelmän uudet ulottuvuudet. Jan ”Zaba”, OH1ZAA
Jan Hubach, OH1ZAA; SRAL pätevyystutkintokoordinaattori
Pätevyystutkintojärjestelmä on muuttumassa ensi vuoden alusta lukien – sekä tutkinto-ohjelma että kysymyspankki. Tule kuulemaan uudistuksista sekä lainsäädännön että käytön hyötynäkökohtien kannalta. Myös arvioidaan yhteistyömahdollisuudet naapurimaiden (Ruotsi) kanssa.

(B6) klo 14:00 Kattavan toimintaesittelyn järjestäminen, esimerkkinä Heurekan JOTA-tapahtuma.
Juhani Lehtosaari, OH2MD
Heureka oli partiolaisten Jamboree-on-the-air (JOTA) tapahtuman keskuspaikkana 20.-21.10.2012. Tapahtumassa oli monenlaisia tapahtumapisteitä ja esittelyitä, joissa radioamatööritoiminta oli vahvasti esillä. Esitelmässä käytetään esimerkkinä radioamatööri-, radiosuunnistus- ja radiopartioesittelyn toteutusta Heurekassa, mutta sisältö on yleispätevien ohjeiden antamista tapahtumien ja esittelyiden järjestäjille erityisesti Heurekassa opitun pohjalta.

(B6) klo 14:30 Radiopartio – harrasteet kohtaavat.
Allan, Nurmi, OH1FJK; liiton radiopartio-ohjaaja.
Tilaisuuteen on kutsuttu kaikki Lahden seudun partiolaiset. Partioliikkeellä ja radioamatööreillä on harrasteissaan paljon yhteistä, mm. eettinen yhteiskunnallinen näkemys. Radiopartio on näiden kahden harrasteen yhteistyötä parhaimmillaan. Kuulemme, miten tähän hetkeen on tultu ja miten yhtesityötä voidaan parantaa sekä tietysti toivomme vuorovaikutteista keskustelua yleisöltä.Salissa C:

(C1) VHF-UHF-foorumi
Jussi Liukkonen, OH5LK; VHF/UHF-ohjaaja
Legendaarinen VHF/UHF-foorumi on täällä taas! Kukaan ei Jussin masteroimassa tilaisuudessa jää kylmäksi. Kuulet uusimmat uutiset kansantajuisesti ja ”Kaikki kysymykset, mitä olet aina halunnut kysyä VHF:stä.” Luulisi, että ainakin uhkaava 1,3 GHz bandin menetys aiheuttaisi kysymisentarvetta vai laulammeko loppuajan yhteislauluja...eli kysyä saa, jopa pitää.

(C2) klo 10:45 Neljä metriä eli 70 MHz – Uuden bandin kokemuksia!
Hannu Reko, OH3DP
Neljän metrin alue on nyt ollut meillä muutaman vuoden käytössä ja tarjonnut mielenkiintoisia haasteita. Mitä bandille nyt kuuluu, millä ja miten workit siellä jne. Hannu, OH3DP; on tehnyt koosteen kesän 2012 tapahtumista tällä bandilla. Tule jakamaan kokemuksia uuden bandin workkimisesta.

(C3) klo 11:30 Radioamatööritoimintaa koskevat määräykset ja edunvalvonta. Määräystyöryhmä esittäytyy.
Marko Wirtanen, OH8WM, määräystyöryhmän pj.
Määräystyöryhmä kerää yhteen ja vastaa Liiton puolelta esityksistä radioamatöörimääräyksiin ja niiden kehittämiseen. Lisäksi radioamatöörien määräystekninen edunvalvonta, kansainväliset normit ja niihin liittyvät järjestöt ovat keskeistä työryhmän toiminta-aluetta. Yleisökeskustelu

(C4) klo 12:30 Ammattiradiopuhelinverkkojen tulevaisuus.
Pete Peltola, Bandercom Oy
Bandercom on Suomen johtava erilaisiin tehtäväkriittisiin radiopuhelinverkkoihin erikoistunut langattomien viestintävälineiden ja järjestelmien erikoistoimittaja, joka uskoo etyä ihmisten pitäisi pystyä kommunikoimaan keskenään koska tahansa, missä tahansa, puhtaasti ja luotettavasti. Pete Peltola, alan gurunakin pidetty tietäjä luotaa ajankohtaiseen teknologiseen kehitykseen VHF- ja UHF- yritysverkoissa.

(C5) klo 13:30 (C5) Kilowatti yhdellä fetillä
Matti Hohtola, OH7SV; JuMa co-partner
Kilowatin linukka yhdellä pavulla? Ja painaa vain viisi kiloa? Ehei … mutta totta! Matti – SuperVätyksenä tunnettu – esittelee tämän ultranykyaikaisen linukan prototyypin ja kertoo matkan varrella suunnitteluun tulleista haasteista ja miten ne ratkaistiin.

(C6) klo 14:30 Vammaistapahtuma. Uudenaikainen vanha viestintä.
Tomi Piela, OH2JRO; Retu Lindevall, OH3WK ja Heikki Pokki, OH5FXO
Tilaisuuteen kutsutaan kaikki vammaisamatöörit ja Lahden seudun vammaiset
Vammaistapahtumassa – jonne on kutsuttu paitsi kaikki kotimaiset vammaisradioamatöörit, myös kaikkien Lahden seudun vammaisjärjestöjen edustajat ja jäsenet – käydään läpi vammaisena radioamatööritoiminnan harrastaminen.maiset radioamatöörit sekä kaikki Lahden seudun vammaisjärjestöjen jäsenet.Takaisin etusivulle


Takaisin etusivulle