logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Mielenkiintoinen esitelmä radiotiedustelusta jatkosodassa!

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC, järjesti lauantaina 30.10.2010 Radio- ja tv-museon auditoriossa esitelmän aiheesta Radiotiedustelu talvisodassa.

Esitelmänpitäjänä oli ins. ev. evp. DI Lauri "Lasse" Lehtonen.

Lauri Lehtonen

Paikalle oli kokoontunut 40 asiasta innostunutta kuulijaa laajalta alueelta aina Helsingistä, Riihimäeltä, Järvenpäästä ja Kouvolasta asti - lähiseutuja Heinolaa ja Mäntsälää unohtamatta. Myös veljeskerhomme Lahden Radioharrastajien eli DX-kuuntelijoiden edustus oli täysimääräinen.

Kerhon kunniajäsen, itsekin radiotiedustelutoiminnasssa uransa aikana vihkiytynyt Pentti Lareva, OH3TY, toivotti yleisön tervetulleeksi tähän kerhon tilaisuuteen, joka on osa kerhon 80-vuotisjuhlaa.

Lauri "Lasse" Lehtonen kertoi radiotiedustelun alusta 1930-luvun lopulla ja sen isän, Reino Hallamaan, osakseen saamasta epäuskosta ja vähättelystä. Mutta asiaansa uskovana Hallamaa taisteli yksi kerrallaan esteet pois ja sai taitavilla operaatioilla pikku hiljaa hankittua ryhmälleen resursseja ja laitteistoa.

On luonnollista, että radiotiedustelutoiminta oli poissa julkisuudesta mutta myös armeijan sisällä yksikön toiminnasta, tehtävän luonteesta tai ryhmien operointipaikoista ei juurikaan oltu tietoisia.

Radiotiedustelu aloitti toimintansa jo ennen sodan syttymistä kuuntelemalla mm. venäläisten laivojen liikennettä. Näköhavainnoilla varmistettiin usein siepatun sanoman sisältö ja pikku hiljaa, pala kerrallaan, kyettiin yhä vaikeampi- tasoisia koodeja murtamaan.

Sodan sytyttyä radiotiedustelu pääsi näyttämään tehonsa ja sodanjohdolle voitiin kertoa monta kertaa vihollisen tulevista toimista. Luottamus radiotiedusteluun kasvoi jokaisen onnistuneen sanomansieppauksen jälkeen.

Valitettavasti kaikesta radiotiedustelun toiminnasta ei juurikaan ole jäänyt asiakirjoja historiantutkimusta varten. Osin sodan aikana ja erityisesti sen päätyttyä paljon materiaalia vietiin Ruotsiin osana Stella Polaris-operaatiota. Osa maan sotavoimien johtoa pelkäsi Suomen tulevan miehitetyksi. Myös Hallamaa itse siirtyi monien vaiheiden jälkeen asumaan Espanjaan.

Yleisö seurasi Lassen puolitoista tuntia kestänyttä esitelmää herkeämättömällä mielenkiinnolla ja esitti yli parikymmentä kysymystä tilaisuuden jälkeen. Monella oli kertoa kokemuksiaan radiotiedusteluun liittyen isiensä tai sukulaistensa toiminnan kautta.

Kerhon varapuheenjohtaja Seppo Murtomaa, OH2TO, ja Pena, OH3TY, kiittivät Lassea antamalla hänelle kerhon kunniaviirin. Kiitospuheessaan Seppo muistutti kerhon olevan 80-vuotias ja monen kerhon jäsenen olleen mukana radiotiedusteluun liittyvissä toiminnoissa jo 1930-luvulla. Seppo muistutti myös siitä luonnonlaista, että kaikki on muuttuvaa ja parempi olla itse muuttamassa asioita kuin joutumassa muutoksen kohteeksi.

Pena, OH3TY, ja Lasse Lehtonen ennen tilaisuuden alkua.

Jo puolta tuntia ennen tilaisuutta auditorio alkoi täyttymää mm. Lahden Radioharrastajien jäsenistöllä.

KPena, OH3TY, esitteli Lasse Lehtosen yleisölle ja kertoi mm. kerhon syksyn toiminnasta.

Museon auditorio oli lähes täynnä tyttöjä ja poikia.

Pena, OH3TY, (vas.) ja Seppo, OH2TO, (oik.) kiittivät Lassea mielenkiintoisesta esitelmästä.

Pena, OH3TY; Lasse Lehtonen ja Seppo, OH2TO, potretissaKuvat Päivi Malinen ja Jari Jussila, OH2BU.

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC