logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

RETUN, OH3WK; KUVA "RADIO JA TELEVISIO TÄNÄÄN"-NÄYTTELYSTÄ - KATSO VIDEO!

Kuva ja sen historia ja historiaa!

Retu, OH3WK; on ollut aktiivinen valokuvaaja jo paljon ennen amatööriuraansa. Sen aikaisella laatikkokameralla hän otti paljon kuvia, sen minkä työkiireiltään ehti. Retu on viime aikoina skannannut hallussaan oleviensa kuvien negatiiveja tietokoneelle. Erään toisen Lahden Radioamatöörikerhon, OH3AC; kantavista jäsenistä, Veikon, OH3WR; käydessä vähän aikaa sitten kahvilla hän printtasi ja antoi Veikolle kerholle vietäväksi kolme mielenkiintoista kuvaa: Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen tutustumassa radioamatööritoimintaan.

Retun muistavat lahtelaiset erinomaisen aktiivisena kerholaisena, innokkaana OH0-peditioiden (OH0WK) toteuttajana sekä erinomaisena sähköttäjänä. Hyvästä bandityöskentelystä myös SRAL:n hallitus on palkinnut Retun Koposen palkinnolla vuonna 2004. Muut muistavat Retun lisäksi varmaankin ainakin henkilönä, joka vielä vähän aikaa sitten antoi sähkötysharjoitteluopetusta bandilla.

Kuvan saatuaan Jari, OH2BU; kysyi Retulta lisätietoa kuvasta. Muistikuvana oli, että Kekkonen olisi vieraillut Lahdessa harrastenäyttelyssä. Jostakin syystä operaattori olisi kuitenkin tuotettu Helsingistä? Kun valokuva oli muutaman viikon ollut kerhon kotisivulla, siitä laitettiin myös pieni juttu kerhokirjeeseen ja etsittiin tarkempia tietoja laajalta lukijakunnalta. Missä, koska je ketkä?

Kille, OH2CX; luki kerhokirjeestä jutun ja kirjoitti sekä radioamatöörien Fin-Ham -listalle että SRAL:n hallitukselle(!) seuraavasti:
|-------------------
Iltaa
Kuva on otettu Radio- ja TV-näyttelyssä 6-14 10 1956 Messuhallissa Helsinki. Radioamatöörien esittelijöinä on OH2GF Jukka Vermas-vuori (leikattu kuvasta pois?) ja OH2LP Olle Hellsten. Ollen päälaki näkyy kerhonne kuvassa. Kirjoitus tapahtumasta on Radioamatööri lehdessä 5 / 1956. Kyseisen valokuvan on ottanut Veikko Velamo OH2YV, jossa näkyy molemmat ra-harraste esittelijät. Näyttelyn oli suunnitellut ja toteuttanut Kakkosten Kerho ry OH2AA.
Liiton arkistossa on tallessa kyseinen artikkeli ja kolme eri valokuvaa tapahtumasta.

Kille OH2CX
|-------------------
Kuvan alkuperä herätti kiinnostusta ja puhelimet soivat. Liiton hallitukselta ei tiettävästi tullut apua eikä Fin-Ham -kommentit juurikaan vieneet asiaa eteenpäin.

Kille, OH2CX; toimitti myös kopion Radioamatööri-lehdestä 5/1956, jossa oli juttu näyttelystä, Kekkosen vierailusta ja melkein samanlainen kuva. Kuvia vertaamalla saattoi kuitenkin heti nähdä että kyseessä ei ollut sama kuva: Retun hallussa oleva kuva oli selvästi otettu lähempää ja eri kohdasta kuin Radioamatööri-lehdessä ollut kuva.

Mutta, kuten kerhon kotisivulla arveltiin, kotisivun ja kerhokirjeen lukijoista löytyi lopulta lähes määrätön määrä apua kuvan mysteerin selvittämiseen. Killen, OH2CX; tiedot osoittautuivat oikean suuntaisiksi mutta hieman hapavoiviksi.

Kyseessä oli "Radio ja Televisio tänään" -näyttely, joka järjestettiin 6.-14.10.1956. Näyttelyn paikkana ei ollut Messuhalli vaan Helsingin Kauppakorkeakoulu, josta tämänkin jutun kirjoittaja tunnisti vanhoja opiskelupaikkojaan mm. juhlasalin ja ruokalan.

Kakkosten Kerho ry:n, OH2AA; organisoimasta näyttelystä Radioamatööri-lehdessä olleen kuvan ottajaksi arveltiin Veikkoa, OH2YV. Veikko itse ei kuitenkaan muista ottaneensa kuvaa Tasavallan Presidentistä - "kyllä hän sen edelleen muistaisi." Useampi paikalla ollut arvelee että lehdessä olleen kuvan on suurella todennäköisyydellä ottanut Osmo, OH2KH; vaikka hänen vahvistustaan ei vielä ole saatu.

Nopeasti selvisi myös, että kyseisestä merkittävästä Tasavallan Presidentin tutustumisesta oli otettu runsaasti kuvia ja myös kuvaajia oli useampi. Retun, OH3WK; ja Osmon, OH2KH; lisäksi samasta tilanteesta oli kuvia myös Martilla, silloinen OH3RA, nykyinen OH6RA. Martin ottamassa kuvassa Kekkosen päälaki jää osaksi kuvan ulkopuolelle. Lisäksi löytyi yksi kuva, jonka kuvaaja ainakin toistaiseksi jäi epäselväksi.

Ketä kuvassa siis on? Retun, OH3WK; kuvassa operaattorina on Olle, OH2KH. Kuvassa vasemmalla kumartuneena on Presidentin adjutantti ja hänen takanaan seisomassa Lauri, OH2WI. Presidentti Kekkosen oikealla puolella on taaempana Martti, OH3RA/OH6RA.

Toisena oikealta on kuvassa, silmälasit päässään, näyttelyn johtaja evesti Saarmaa.

Muita kuvassa olevia ei ole - vielä - tunnistettu.

Aihetta tutkiessani törmäsin jälleen kerran kansallisen radio- ja tv-yhtiömme Ylen Elävään arkistoon. Sieltä löytyi tämä loistava, 12 minuuttia pitkä tallenne "Radio ja Televisio tänään"-näyttelystä. Kannattaa ehdottomasti katsoa koko kyseinen video, vaikka vasta sen lopussa 11:18-11:49 on 30 sekunnin pätkä Kakkosten Kerhon pystyttämästä asemasta!

Samalla kun radioamatööriasemaa kuvataan, kuuluu seuraava spiikki: "Radio ja Televisio tänään"- näyttely ei antanut kuvaa yksinomaan alan tämänhetkisestä kehityksestä vaan se vastasi kysymykseen myös eilisen päivän kohdalta. Monia radiotekniikan eilispäivän esineitä (kuvassa puoliautomaattinen sähkötysavain)- nyt museotavaraa - oli esitteillä. Radioamatööriharraste voittaa jatkuvasti alaa erityisesti nuorten keskuudessa meilläkin. Suurin tämän alan kerho, Kakkosten Kerho, esitteli jäsentensä harrastustoimintaa ja sen näkyviä tuloksia"

Osaston seinälle oli sekä suomeksi että ruotsiksi printattu isolla teksti: "Amatöörit - radion uranuurtajat ojentavat veljenkättä toisilleen yli maanosien!"

Muutenkin Ylen tallenne on erinomainen katsaus sen ajan suomalaiseen radio- ja televisiotoimintaa. Helvar, Celeston, ULA jo Sallassa asti, 1920-luvun lähetysputkia, autoradio tulossa, Salora 28 vuotta, Asa-radio, Radiotukku, Blaupunkt, Helkama ja ennenkaikkea kaukokirjoitin eli telex!

Teekkarit kuvasivat tapahtumaa yhdellä televisiokameralla! Välähdyksistä olin tunnistavani entisiä työtovereita, alan pioneerejä MTV:n tekniikasta. Myös nuori Terho Haikonen, sittemmin OH2LUS; on kuvista tunnistettu.

Martti, ex-OH3RA, nyt OH6RA; lähetti myös muita tapahtumasta ottamiaan kuvia, joita voimme tässä ihailla. Kiitos Martille kuvista.

Sergei

Osmo, OH2KH; ja Jukka, OH2GF; ja sen aikaiset "state of art"-laitteet.

Sergei

Olle, OH2LP; sähköttämässä.

Sergei

Kuvassa Magnus, ex-OH6OO, nyt OH1NA; Osmo, OH2KH; ja Jukka, OH2GF.

Sergei

Vaikka aikaa on kulunut 58 vuotta, ovat piirteet jäljellä: vas Osmo, OH2KH ja oikella Jukka, OH2GF. Taustalla esittelylaitteita.

Sergei

Osmon, ex-OH2NG ja OH3NG, nyt SK; rakentama komea lähetin.

Sergei

Tässä netistä löytynyt harvinaisuus: "Radio ja televisio tänään" näyttelyn ensipäiväkuori ja postimerkki.

Case is closed. Toimitamme uudet kuvat arkistoitavaksi SRAL:n historiaa jälleen uudestaan ehkä löydettäväksi 58 vuoden päästä.

Kirjoitti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC