logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Rehellisten asiakysymysten SRAL-ilta Lahdessa ma 19.3.2012

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, kutsumat Liiton hallituksen edustajat Memma, OH1EG; ja Juhani, OH2MD; saapuivat pienen lumituiskun mukana maaliskuun 19. päivänä Lahden Radiomäelle, 150 metrin korkeuteen merenpinnasta. Tuiskusta huolimatta molemmat olivat hetkessä kuin kotonaan ja tilaisuuteen henki välitön ja vilpitön tunnelma. Molemmat ”hallitusherrat” - jos Memmaa nyt edes painajaisissa voisi herraksi sanoa – löysivät heti 20-päisestä kuulijakunnasta vanhoja tuttuja ja entisiä työkavereita. Jäätä murtamaan auttoi Leenan, OH3HF; keittämät makoisat kahvit ja suussa sulavat pullat.

Jarin, OH2BU; toivotettua vieraat tervetulleiksi sekä Memma että Juhani kertoivat omasta hamihistoriastaan. Kummallakin on takanaan vuosia ja vuosikymmeniä harrastuksen piirissä.

Memma, OH1EG; oli valmistautunut alustamaan aiheesta”Mitä SRAL:liin tänään kuuluu”, mutta eteneminen oli vaivalloista koska kysymyksiä ja kommentteja satoi joka puolelta. Jari, OH2BU; yritti epätoivoisesti mutta turhaan saada ryhtiä keskusteluun niin että edes yksi asiakokonaisuus olisi kerrallaan saatu käytyä läpi. Keskustelu kun polveili edes takaisin aiheesta toiseen.

Juhani, OH2MD; kysyi mielipidettä Liiton julkaisemasta ”Radioamatööri”-esittelylehdestä. Lehti todettiin yksimielisesti teknisesti hyvin tehdyksi ja taitoltaan moitteettomaksi mutta täten myös selvästi kalliin tuntuiseksi; vaikeaksi jakaa kymmenittäin suurissa yleisötilaisuuksissa - vaikka Juhani tähän yllyttikin. Yleisöltä tuli kritiikkiä lehden sisällöstä; juttuja pidettiin liian pitkinä, ehkä vähän ”elistisinä” ja vieraina kuvitellun kohderyhmän, nuorten, kannalta – sekasalaatti. Markku, perusluokan luvan viisi päivää sitten saanut uusi amatööri, kiteytti monen ajatukset kun hän totesi, että esittelylehden sivulla 42 oleva kuva (Michael, OH2AUE; radioita täynnä olevassa pimeässä huoneessa) edustaa juuri täsmälleen sitä stereotyyppistä kuvaa, joka monella on tästä harrasteesta ja jota ei saisi enää levittää: ”Keski-ikäinen mies yksin yöllä ahtaassa ja pimeässä, radioita täynnä olevassa huoneessa. Elämä hoi, missä menet?” Markku sai illan suurimmat aplodit. Olisiko aika freshata imagoa?

Memman, OH1EG; kirjatessa kommentteja lehtiöönsä, joku sanoi toivovansa sivumäärältään pienempää, kiteytettyä esitettä. Juhani, OH2MD; puolusteli esittelylehteä sen tultua tehdyn ennätysajassa.

Keskustelu siirtyi koulutukseen. Sepon, OH2TO; kehaistua lievän ylpeästi, että OH3AC:lla on 1.5 vuodessa koulutettu ja saatu läpi 70 radiotutkintoa, - joka on enemmän kuin Liiton kolmessa vuodessa kouluttamat uudet radioamatöörit -, hän jatkoi: ”Ja ilman sentinkään kustannusta Liitolle.” Keskustelun terä kohdistuikin hallituksen valitsemaan linjaan, jossa Liiton palkkaama henkilö on toiminut kurssien kouluttajana, siellä täällä. Yleisöstä tulleet mielipiteet ymmärsivät, että toki Liitolla olisi hyvä olla luottamushenkilöitä jotka vastaavat koulutusmateriaalista ja tutkintokysymyksistä mutta että koulutuksen tulee tapahtua kerhoissa ja kerhojen toimesta ja Liiton tulisi tukea taloudellisesti juuri tätä kerhojen koulutustoimintaa eikä yksittäistä henkilöä.

Pidemmältä ja syvemmältä keskustelulta katkesi kuitenkin siivet, kun Juhani, OH2MD; myönsi tästä asiasta tulleen hallitukselle jo erittäin paljon kritiikkiä. ”Iso laiva kääntyy hitaasti”, jatkoi Juhani ja lisäsi että toimenpiteet väärällä linjalla olleen laivan kurssin korjaamiseksi ovat jo alkaneet.

Kerhon pätevyystutkija Pena, OH3TY; totesi, että hän – kuten moni muukin pätevyystutkija - on lahjoittanut kerholle pätevyystutkijan saaman osuuden tutkintomaksusta. Kun kerholla on suoritettu pitkälti yli sata moduulia, on tästä ollut merkittävä apu kerhon taloudelle.

Seuraava iso puheenaihe oli Radioamatööri-lehti. Vanhempi OT murisi, että aikanaan sivuja oli 56-60 joka kuukauden lehdessä ja useimmat sivut värillisiä. Nykyään sivumäärä jää 40:een ja värisivuja saa etsiä. Mainoksetkin ovat karanneet jonnekin muualle mutta pahinta on se, että sisällössä on harvoin mitään mikä kiinnostaisi. Toisaalta lehti valittaa, ettei tule juttua mutta samalla hyvätkään jutut eivät lehteen kelpaa. Juhani, OH2MD; totesi että erityisesti teknisiä juttuja on vaikea saada. Monet asiat, esimerkkinä vaikkapa QSL-korttien lähetysohjeet, tulee laittaa lehteen muutaman vuoden välein. Memma, OH1EG; vastaavasti lohdutti, että uusi toimitusneuvosto - jonka puheenjohtajaksi on palannut Jukka, OH6DD; ja jossa on myös uusi lehden tekninen toimittaja – on jo tehnyt suunnitelmia lehden tason kohentamiseksi. Memma myönsi taas suoraan, että juuri lehdestä purnataan eniten ympäri Suomea – kritiikki kaikkialta on samansisältöistä kuin nyt täällä Lahdessa kuultu.

Jarin, OH2BU; pyytäessä käsiä ylös niiltä, joille kelpaisi vain lehden *.pdf-versio, vain kaksi kättä nousi. Juhani, OH2MD; ja Memma, OH1EG; kiirehtivät korjaamaan, että painetusta versiosta ei missään tapauksessa olla luopumassa mutta että *.pdf-versio löytyy jo tänä päivänä Liiton www-sivujen jäsenosiosta ja että moni jäsen - erityisesti nuoret – lukevat lehden mieluimmin tietokoneen näytöltä.

Juhani, OH2MD; otti seuraavaksi esiin Liiton jäsenmaksun ja sen kehityksen. Kun jäsenmaksua pidettiin pitkään 50 eurossa, alkoi tulemaan vuosittain kumuloituvaa alijäämää, joka vasta nyt, kun jäsenmaksu nostettiin 60 euroon, alkaa hieman purkautumaan. Keskustelussa todettiin myös, että jäsenmaksu sinänsä on vain jäsenmaksu, tärkeää olisi verrata mitä sillä jäsenmaksulla jäsen saa palveluita. Kun jäsenmäärä viime vuonna laski 136 jäsenellä – toiseksi suurin lasku kymmeneen vuoteen – tulee alentuvasta jäsenmäärästä painetta taas nostaa jäsenmaksua – joka taas lisää jäsenkatoa jne. Yleisöstä tulikin ehdotus satsata selkeästi toimintaan ja korjata syöksykierre nousukierteeksi.

Seppo, OH2TO: otti esille mieliaiheensa eli OT-vapautuksen ja sen lakkauttamisen. Seppo totesi – kuten niin monesti aiemmin – että OT-vapautus olisi tullut antaa automaattisesti jäsenelle, joka täyttää sen ehdot. Juhanin, OH2MD; vastattua, että se olisi raunioittanut jäsenmaksutulot, Jari, OH2BU esitti kompromissia. OT-vapautus automaattiseksi mutta jokaiselle sen saaneelle joka vuosi jäsenmaksulomake ja mahdollisuus maksaa vapaaehtoisesti jäsenmaksu.

Keskustelu kääntyi myös hetkeksi yhdistysdemokratiaan. Sekä vieras- että kotoväki olivat huolissaan siitä, että vuosikokouksien osanottajamäärä on hyvin alhainen. Toisaalta postiäänestys ja toisaalta Radio Hamin lähetykset ovat saaneet suuren osan jäsenistöä jäämään "sohvaperunaksi" kotiinsa. OH3AC uudisti sääntönsä samoihin aikoihin kuin Liitto - kumpaankin kirjattiin mahdollisuus etäosallistumiseen kokouksiin. OH3AC on tämän myös käytännössä toteuttanut - mm. DL5SB, Gerd; osallistui Skype-yhteydellä kerhon vuosikokoukseen. 400-500 Skype-yhteyttä tuskin on mahdollista SRAL:n kaltaisessa vuosikokouksessa mutta Radio Hamin videokuvalla ja etukäteen rekisteröidyillä jäsenten kännykkänumeroilla etäosallistuminen kokouksien äänestyksiin sujuisi todella helposti. OH3AC kirittääkin Liittoa realisoimaan sääntöjen mahdollistaman etäosallistumisen.

Memma, OH1EG; ja Jari, OH2BU; olivat hellän yksimielisiä siitä, että vuosikokousten iltajuhlan tärkeyttä tulisi lisätä. Kummallakin oli radioamatöörinuoruudesta tärkeitä ja mukavia muistoja juuri iltajuhlasta. Jari kertoikin, että kun OH3AC pari vuotta sitten haki Syyspäivien järjestelyoikeutta, iltajuhla olisi ollut kolmipäiväisen ohjelmallisen tapahtuman kruunu ja kohokohta. Iltajuhlan pääpuhujaksi oli jo alustavasti sovittu erittäin merkittävän kotimaisen elektroniikkayrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Kellon viisarien jo ylitettyä iltakahdeksan kokousta ryhdyttiin laittamaan pakettiin. Keskustelu kuitenkin jatkui ja jatkui ja yhä useampi paikallaolijoista halusi sanoa mielipiteensä. Lähes lahtelaisiksi kotiutuneet hallituksen edustajat eivät millään olisi halunneet lopettaa keskustelua ja arvokkaiden mielipiteiden kuulemista mutta Jari, OH2BU; halusi armahtaa heidät kotimatkalle.

Vielä viimeinen kysymys sai jo puoliksi tuoleilltaan nousseen yleisön hetkeksi hiirenhiljaiseksi - hiuspinnin putoaminenkin olisi kuulostanut maanjäristykseltä: Memmalle, OH1EG; osoitettiin henkilökohtainen kysymys: ”Memma, oletko käytettävissä ensi syksynä kun Liitolle valitaan uusi puheenjohtaja?” Sanaisen arkkunsa hetkeksi kadottanut, selvästi häkeltynyt ja yllättynyt Memma antoi yleisön odottaa vastaustaan pitkään.

Vasta lähempänä yhdeksää Juhani ja Memma pääsivät ulko-ovesta taivasalle, yhden sun toisen vielä nykiessä hihaa haluten lisätä kommenttinsa illan keskusteluun.

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; ja paikalla ollut 20-päinen jäsenistö haluaa kiittää Juhania, OH2MD; ja Memmaa, OH1EG; hyvästä ja antoisasta keskustelusta, suorista ja mutkattomista vastauksista mutta ennen kaikkea siitä, että yleisölle jäi tunne että heitä kuunneltiin - niin nopsaa Memma kirjoitteli muistioonsa.

Kerho haluaa kiittää kumpaakin myös vaivattomuudesta saada heidät Lahteen.

-

Sergei

Intoa pursuavat Juhani, OH2MD; ja Memma, OH1EG; saapuivat kerholle.

Sergei

Leena, OH3HF; vastasi esitelmäillan - niin kuin monen muunkin kerhoillan - kahvitarjoilusta.

Sergei

Jari, OH2BU; esitteli vieraat ja alusti muutamalla sanalla illan ohjelmaa. "Go, Jari, go" -tuntuu kameraa nopeampi Memma viestivän.

Sergei

Memman käden vielä käydessä hän aloittaa ensimmäisestä aiheesta. Juhanin ilme on peruslukemilla, Jari tekee muistiinpanoja ja Pena, OH3TY; nauttii kuunnellen.

Sergei

Hetkeä myöhemmin ilmeet ovat toiset: Memma selvästi miettii ja harkitsee, mitä sanoo. Jari ja Pena kuuntelevat. Olisiko tämä ollut se viimeisen minuutin kysymys Memmalle?

Sergei

Hymyt herkässä: vas. Erkki, OH3JLF; Seppo, OH2MJG ja Harri, OH3UP.

Sergei

Harri, OH3UP; ja Veijo, OH3FWJ.

Sergei

Leena, OH3HF; Harri, OH3UP; Veijo, OH3FWJ; Markku, OH3EAU; Tapani, OH3RT ja Seppo, OH2TO pilkahteen.

Sergei

Markku, OH3EAU; Tapani, OH3RT; sekä tarkkaavaiset kerhon kunniajäsenet Seppo, OH2TO; ja Kai, OH2PR.

Sergei

Pekka, OH3JMJ; ja Timo, OH3FVW.

Takaisin etusivulle


Takaisin etusivulle