logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Kevään tähti: Tutustuminen Vesivehmaan lentokenttään!

Kukapa meistä ei olisi kiinnostunut lentokoneista ja lentämisestä? Kun Lahden Radioamatöörikerhon, OH3AC; kevään esitelmä- ja tapahtumasarjaa suunniteltiin, ehdotti Juha, OH3MHA; tutustumista Vesivehmaan lentokenttään. Juhalle paikka on - ainakin jonkun mielestä - tutumpi kuin oma sohva. Tiedä häntä. Ajaksi sovittiin kalenterista heittämällä la 26.5..

Kun kentän aktiivit kuulivat, että olemme tulossa, päättivät he hoitaa asian viimeisen päälle tyylikkäästi. Lauantaista tehtiin todella iso tapahtuma, "Ilmailuun tutustumispäivä!" Kentälle oli kerätty ja tuotu koneita kymmeniä, oli laskuvarjohyppyä, taitolentoa, ultra-kevyttä ja tietenkin kentän fantastinen museo oli auki! Kahvila tarjosi maukasta ja teltasta sai makkaraa ym. Mitä enempää voisi enää kaivata. Vielä kun lauantai oli kevään kaunein - tai niin kuin tätä kirjoitettaessa voisi todeta; "Suomen kesä oli lauantaina 26.5." Mukanamme kentällä oli noin 3000 muutakin tutustujaa.

Ei siis ihme, että yhteiskuljetukset, polkupyörät ja autot toivat yhteen yli 30 kiinnostunutta. Vierailevia tähtiä oli aina Porvoota ja Järvenpäätä myöden.

Vaikka kentällä ei ole virallista lennonjohtoa - torni kylläkin on - pääsimme kaikkein pyhimpään eli tornirakennuksen sisätiloihin.

Velleri - Veli-Matti Friman - eräs kentän aktiiveita ja tapahtuman kuuluttaja omistautui meille lähes tunniksi kertomalla kentästä, sen hallinnasta ja toiminnasta. Sisäpiiriläisen kertomana kaikki kuulosti niin helpolta ja yksinkertaiselta mutta todellisuus on toki kertomaa monipuolisempaa. Vellerin monet muistavat kerhon ikimuistoistesta 80-vuotisjuhlasta. Velleristä voit lukea lisää tästä linkistä.

Vesivehmaan kentän maapohjan omistaa puolustusvoimat mutta kaikesta toiminnasta vastaavat yksityiset ja kerhot. Kenttä toimii siis vapaaehtoisvoimin. Vesivehmaalla on ilo olla vastuulentoalueiden ulkopuolella mikä tarkoittaa sitä, että kentältä voi nousta ja sinne laskeutua vapaasti tekemättä suurempaa numeroa varsinaiseen lennonvalvontaan. Tietenkin sitten jos lentää kauemmas, täytyy tehdä normaalit prodesuurit; lentosuunnitelmat ym.

Kenttä tunnetaan lyhenteellä "ELFA". Ja tietenkin kentällä pyörivillä on omat radiotaajuutensa jonne ilmoitetaan nousuista, laskuista ja lennoista. Päärakennuksen seinältä löytyivät käytettävät taajuudet, maantieteelliset koordinaatit ja muut yhteystiedot. KP20-lokaattori oli vain unohtunut!

Jos Mekka keksittäisiin uudestaan, se sijaitsisi Vesivehmaalla. Ainakin ilmailun harrastajien mielestä. Kentän kiitoradat mahdollistavat melkein vaikka mitä. Muuten - Velleri tiesi kertoa - Vesivehmaa on ainoa vapaaehtoisvoimin pyörivä kenttä, jossa on kolme kiitorataa.

Valitettavasti rakentaminenkin lähestyy kenttää. Lähelle on rakennettu ja kaavoitettu omakotiasumusta josta on aiheutunut lentorajoituksia yöaikaa. Eikö ensin olleella pitäisi olla isommat oikeudet?

Vellerin hienon esittelyn jälkeen porukka hajaantui ympäri kenttää. Museolla kävi useampi, moni vain kierteli koneelta toiselle.

Kerhon tutustumiskäyntiin liitty myös tarjous. Kerholaiset ja amatöörit m.fl. pääsevät lennolle puoleen hintaan, 50 eurolla. Kiinnostuneet voivat kysyä tarjouksesta lisää Juhalta, OH3MHA.

Kiitos Juhalle, OH3MHA; tilaisuuden junailusta! Kerhon kevään seitsensakarainen esitelmä- ja tapahtumasarja sai hienon päätöksen!

Kiitos Markullle, OH3EAU; ja Sepolle, OH2TO; hienoista kuvista.

Vesivehmaa

Aimo, OH3ECU. Sanooko katse, että tuosta saisi hyvän hamitunnuksen OH3XDZ?

Vesivehmaa

Päivän isäntä- ja emäntäpari: Niina ja Juha, OH3MHA.

Vesivehmaa

Juha, OH3MHA; Antti, OH3KQD; ja Pena, OH3TY.

Vesivehmaa

Aivan vasemmalla Voitto, OH3JVE; Tapani, OH3RT; puoliksi piilossa Markku, OH3-1505; Markku, OH3EAU sekä Mari, OH2FPK; ystävänsa vihreän lippiksen kanssa.

Vesivehmaa

Seppo, OH2MJG; ja kuppi kuumaa.

Vesivehmaa

Tarkkaavaisia kuuntelijoita: ?, Seppo, OH2MJG; Tapani, OH3RT; istumassa Pena, OH3TY;ja oikealla Markku, OH3-1505.

Vesivehmaa

Kamerassa Vesa, OH3FY;, sekä hänen oikealla puolellaan vierailevan tähden, Ilkan, OH1WZ; katras nimikkeellä "kolme omaa ja yksi naapurista"

Vesivehmaa

Vasemmalla Kari, OH2BP

Vesivehmaa

Jarin, OH2BU; katseesta saattaisi lukea kaipuun yläilmaan. Vesa, OH3FYE; muuten vain mietteliäänä.

Vesivehmaa

Toinen kameramiehemme, Seppo, OH2TO; harvinaista kyllä sormi ojossa sekä oppaamme Velleri. Velleristä, alias Veli-Matti Friman voit lukea enemmän tästä linkistä.

Vesivehmaa

Edessä OH-XEA. Liikaa "KOFF"ia? Ei, mutta ylösalaisin oleva teksti kertoo, että kyseessä on taitolentokone.

Vesivehmaa

Velleri kertoi mm. taustan kartalla olevista lentoalueista. Elävästi? Jep!

Vesivehmaa

Vellerin esitelmästä ei puuttunut asiaa, mutta vakavuutta löytyi kyllöä huumorinkin alta. Täysiverinen ilmailumies!

Vesivehmaa

Seppo, OH2TO; Niina ja Juha, OH3MHA.

Vesivehmaa

Esillä olleet koneet oli hyvin esitelty kunkin edessä olevilla kylteillä.

Vesivehmaa

Koneita oli esillä kymmeniä tällä isolla kentällä sekä muutamalla hankaarilla taaemmalla.

Takaisin etusivulle


Takaisin etusivulle