logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

YHTEISTYÖSSÄ SE SUJUU

LAHDEN KAUPUNGIN HARRASTEMESSUT 28.-29.2014

Täytyy nostaa hattua - taas kerran - Lahden kaupungille! Lahden kaupungin sivistystoimiala mutta käytännössä nuorisotoimiston piskuinen porukka vuokrasi kaikki Lahden Urheilu- ja messukeskuksen tilat - tuhansia neliöitä - ja järjestivät "Lasten ja nuorten harrastemessut". Meidän kannalta tietenkin oli parasta, että kaikille 70 esittelijälle kaikki oli ilmaista. Ei messumaksuja eikä mitään muutakaan. Samoin tämä kahden päivän tilaisuus oli ilmainen kaikille Lahden koululaisille ja opiskelijoille - aina ala-asteelta lukioihin ja ammatillisiin kouluihin. Itse asiassa koululuokat pikkasen velvoitettiin tulemaan messuille. Mutta messut olivat myös ilmaiset kaikille muillekin .... ja porukkaa tosiaan riitti! Yli 6.000 koululaista ja muu yleisö päälle!

Pyynnostä pääsimme melkein samalle paikalle kuin viimesyksyn Tekevä-messuilla, takaseinälle varauloskäytävän viereen, josta vedimme antennien syöttöjohdot ulos. Antennitkin saimme samoihin, viime syksynä jo löytyneisiin paikkoihin.

Yhteistyötä Lahden Radioharrastajien kanssa!

Tieto näistä messuista kiiri kerholle Lahden Radioharrastajien eli paikallisen aktiivisen DX-kuuntelijakerhon kautta. Ilmoittautuessamme pyysimme päästä heidän viereensä ja itse asiassa lopulta jaoimme messujen suurimman ja kauniimman ständin.

Yhteistyö DX-kuuntelijoiden kanssa sujui muutenkin hienosti. Heidän puheenjohtajansa Kari Kallio oli selvästi kokeneempi sisäänheittäjä joka rohkeasti jakoi esitteitä ohitsekäveleville. Meiltä kesti hetken päästä edes puoliksi samalle tasolle. Mutta yhteistyö toimi tässäkin hienosti - moni Karin bongaama asiakas tuli tutustumaan meidän viereiselle pöydälle ja päinvastoin. Jos oli radiosta kiinnostunut, oli selvästi kiinnostunut kummastakin "alalajista"

Teknisiä ongelmia mutta apua löytyi!

Tällä kertaa meillä oli runsaasti teknisiä ongelmia. Yksi rigeistä ei suostunut lähettämään ja meidän piti hakea kerholta vararigi. Butternuttia emme saaneet koko aikana vireeseen vaikka messujen henkilöstö jo tuskaantui päästämään meidät jatkuvasti katolle. Sähkötyssummerin korjaaminen kesti pari tuntia. Läppäri, jolla piti näyttää digikusoja ei suostunut latautumaan ennen kuin Timo, OH3FYF; otti akun irti ja laittoi sen takaisin. OK, oppia nyt sekin. Viimehetken ongelmien takia jouduimme myös keksimään aivan uudet antenniviritelmät. Myös pari sairastumista haittasi järjestelyitä. Mutta jos tuska on suurin on myös ratkaisut lähellä. Eikä Strömsö ole aina Lahden radioamatööritoiminnan normaalia olotilaa.

Pelkäsin, että keskellä viikkoa oleville messuille ei juurikaan omaa porukkaa riitä. Toisin kävi! Sekä ständin pystytyksessä että kumpanakin päivänä ole kerholaisia paikalla todella runsaasti. Jopa osastoa purkamassa - jolloin yleensä kaikki yht'äkkiä katoavat - oli kahdeksan henkeä ja pääsimme kaikki kotiin tavaroiden kerholle viemisen jälkeeen tasan tuntia messujen loppumisen jälkeen. Waude, tällaista on kerholaisten yhteistoiminta parhaimmillaan!

Oma auditorio!

Näiden messujen erikoisuutena meillä oli pieni oma auditorio. Toimme kerholta tietokoneen, videotykin, kankaan ja 20 tuolia. Kun esittelimme toimintaa, kiinnostuneet saivat istua tuoleilla ja rauhassa katsoa PowerPoint-esityksen. Perjantaiaamuna tuolit olivat tarpeeseen, sillä pidimme useammalle edeltä sovitulle luokalle yhteispresentaation.

Torstaina oli alaluokkalaisten, 7-11 vuotta, aamupäivä mikä oli hyvää harjoittelua ja osaston viimeistelyä. Näin nuoret eivät juurikaan ole vielä valmiita tähän harrastukseen mutta meilläpä oli hyvä houkutin: sähkötysavain, summeri ja morsemerkit. Sähkötysavain houkutteli kuin hunaja mehiläisiä ja nuoret halusivat sähköttää oman nimensä. Päivi, OH3SL; ja Jaska, OH3LV; auttoivat kärsivällisesti ja kärsivällisesti kymmeniä ja kymmeniä nuoria löytämään oikeat merkit ja miten viivan pituus on kolme pistettä. Ja arvaatteko kuinka moni nuori oli ratketa ylpeydestä, kun joko Päivi tai Jaska sanoi antamisen jälkeen "Ai, sun nimi on Mika".

Näillä messuilla koin ensimmäisen kerran, että oli nuoria jotka eivät koskaan olleet kuulleet sähkötyksestä, morsemerkeistä tai että "SOS" on hätämerkki. Veikkaanpa, että näitä nuoria löytyy taas vähän enemmän seuraavilla messuilla. Katoavaa radioperinnettä?

Eräs messuvieras sanoi, että sähkötyksellä harrasteeseen ensitutustuminen on väärin ja antaa kävijälle kuvan antiikkisesta harrastuksesta. Olen osaksi samaa mieltä, mutta kysynpä että millä muulla keinolla saat alaluokkalaisen edes hetkeksi pysähtymään? Sähkötys on sisäänheittotuote, kuin alehintainen voi, ja sen jälkeen on osaston esittelijästä kiinni, saako nuoren kiinnostumaan.

Tärkeitä tulevia yhteistyökumppaneita!

Messuilla oli mukana myös sekä valtakunnallisia että paikallisia nuorityöjärjestöjä. Keskustelimme usean edustajan kanssa yhteistyöstä ja saimmme positiivista palautetta. Muutaman valtakunnallisen järjestön kanssa sovimme jo neuvotteluista yhteistyön jatkamiseksi. Samoin sekä Lahden kaupungin nuorisotoimiston että eräiden järjestöjen kanssa sovimme jo jatkotoimenpiteistä.

Kuusi uutta radioamatööriä!

Uusien amatöörien värvääminen onnistui odottamattoman hyvin! Radioamatööriharraste kiinnosti ja messuilla oli yllättävän paljon tästä jo jotakin tai paljon tietäviä. Neljä henkeä suoritti perusluokan tutkinnon joista ehkä paras esimerkki on Ilpo, kohta OH3IKH.

Sisäänheittäjä ohjasi Ilpon osastolle ja ennen kuin esittelijä sai suutansa auki, Ilpo sanoi: "Hei, ilmoitan heti että lapsenlapseni on eräs Suomen nuorimpia radioamatöörejä." Selvisi, että Ilpon tyttärentytär on Tia, OH3TIA; ja tämän vanhemmat Henriikka, OH3KRG; ja Jari, OH3KRH. Ilpo oli jo vähän aikaa miettinyt tutkinnon suorittamista ja nyt se meni läpi kiljuen. Tunnus "OH3IKH" on hakusessa ja perheessä amatöörejä kolmessa sukupolvessa!

Neljän tutkinnon lisäksi osastolle tuli vuonna 1980 yleisluokan tutkinnon suorittanyt henkilö, mutta jolla tunnus oli mennyt vanhaksi. Pikainen soitto Viestintävirastoon varmisti, että pätevyys on edelleen voimassa ja Riku tulee näinä päivänä hakemaan takaisin vanhaa tunnustaan.

Samoin osastolle tuli Afrikassa lähes 30 vuotta asunut ja siellä tutkinnon suorittanut ja nyt Lahteen pysyvästi asumaan tullut mies poikansa kanssa. Hänenkin pätevyytensä varmistettiin ja se, että HAREC-luvalla hän saa välittömästi suomalaisen tunnuksen.

Messuilla tavataan taas marraskuussa!

Toki messuilla tapahtui muutakin mutta nämä olivat hyvää harjoitusta marraskuun alussa oleville Tekevä-messuille. Tekevä-messut ovat kalliit, tulevat maksamaan kerholle pitkälti yli 1.000 euroa mutta SRAL on luvannut tukea 300 eurolla. Hyvä niinkin!

Mukavaa ajatustenvaihtoa ja kiitoksia!

Fläppitaululle - vierailijapäiväkirjaan - kertyi yli 20 radioamatöörikutsua. Kiitos kaikille ja erityisesti Pekalle, OH2HOH; joka tuli Hyvinkäältä katsomaan osastoamme ja jonka kanssa pitkään keskustelimme mm. kerhotoiminnasta. Hyviä ideoita puoleen ja toiseen.

Pieni osoitus messujen hyödyllisyydestä on sekin, että olemme saaneet 30.9. alkavalle kurssille jo kaksi uutta ilmoittautunutta - messuilla osastolle tullutta!

Erityinen kiitos kaikille omille kerholaisimme; Päivi, OH3SL; Jaska, OH3LV; Vesa, OH3FYE; Henry, OH3EGL; Pauli, OH3EGJ; Lauri, OH3RL; Timo, OH3FYF; Daniel, OH3DK; Hannu, OH3HA; kaikesta avusta ja hienosta yhteistoiminnasta sekä Lahden Radioharrastajien tiimille Kari Kallio (KKX), Jari Lehtinen (JLN) ja Seppo Pirhonen (SJP, joiden kanssa yhteistyö sujui todella hienosti. Todellisia ammattilaisia mutta myös amatööriyttä veressä.

Kirjoitti Jari, OH2BU Kannattaa katsoa myös kaupungin info messuista.

Sergei

Jaoimme messujen suurimman ständin yhdessä Lahden Radioharrastajien kanssa.

Sergei

Päivi, OH3SL; ja nuori alakoululainen morsettamassa.

Sergei

Lauri, OH3RL; toimi hyvänä sisäänheittäjänä. Paikkana ihmisvirran keskusta käytävällä ja pientä psykologiaa siitä, kenelle antaa esitteet ja pyytää osastolle. Kuvan takaa huomaa, että Lauri on jo hyvin onnistunut ja osasto melkein täynnä!

Sergei

Jaska, OH3LV; oli kärsivällinen ja empaattinen opettaja.

Sergei

Tämäkin nuori sai täyden opetuksen sähköttämisen saloihin.

Sergei

Pauli, OH3EGJ; ja Päivi, OH3SL; jututtamassa Danielin, OH3DK; (keskellä oikealla) osastolle tuomia koulukavereita. Joukosta löytyi tosi innokas joka vielä saattaa tulla kurssille.

Sergei

Jari, OH2BU; kertomassa mukavalle äidille ja pojalle harrastuksesta. Äidille tämä oli tuttua, sillä - ilmeisesti - mökkinaapurina on Markku, OH2BLV. Kuulemma metsät täynnä lankoja.

Sergei

Jaska, OH3LV; kertomassa syvemmin ja näyttämässä kusonpitoa.

Sergei

Ismo, tuleva OH3IKH; suorittamassa pätevyystutkintoa Jarin, OH2BU; valvonnassa.

Sergei

Lahden Radioharrastajien puheenjohtaja Kari Kallio, ständinaapurimme. Lahden Radioharrastajat ovat yksi maamme aktiivisimpia DX-kuuntelukerhoja jolla on mm. oma etäkuunteluasema Padasjoella.

Sergei

Myös Lahden Radioharrastajista Seppo Pirhonen

Sergei

Nuori isä, joka oli suorittanut sissiradistiksi Vekarajävellä. Melko varma kurssille tulija .. Kuvat ja teksti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC