logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

"MAHTAVA SOSIAALINEN TAPAHTUMA" -ANTENNINRAKENNUSKURSSI 18.5.2013!

Mistä kaikki alkoi?

Lahden Radioamatöörikerholla, OH3AC, on vähän yli kahden vuoden aikana koulutettu uusia radioamatöörejä nyt 105 tutkinnon verran. Mutta Lahdessa, niin kuin ehkä muuallakin, tulee eteen tilanne miten nämä uudet hamit saadaan ääneen. Kerhon vuosikokouksessa tulikin toivomus, että kerho voisi järjestää antenninrakennuskurssin erityisesti ajatellen uusia radioamatöörejä. Hallitus tarttui toimeen ja toteutti antenninrakennuskurssin. Koordinaattorina ja päällepäsmärinä toimi Jari, OH2BU.

Suunnittelu

Antenninrakennuskurssista ilmoitettiin noin kuukausi sitten niin, että kerhoillassa ma 6.5. käytäisiin läpi toiveet ja la 18.5. olisi varsinainen antennin rakennus ja kurssi. Kahden viikon väliaika käytettäisiin antennien suunnitteluun ja materiaalien hankintaan niin, että la 18.5. olisi kaikki valmista. Kerhon palveluhenkisen kulttuurin mukaan yhdenkään rakentajan ei tarvinnut itse hankkia materiaaleja - jos ei niin itse halunnut - vaan kaikki alumiinit, tykötarpeet, työkalut ym. olisivat valmiina odottamassa Radiomäellä.

Kerhoiltaan ma 6.5. mennessä oli 12 henkeä ilmoittanut halukkuutensa erilaisten perusantennien rakentamiseen. Näitä 12 henkeä varten tehtiin oma sähköpostilista ja kaikkien rakennustoiveet kerrottiin myös muille rakentelijoille. Tällä oli kaksi tarkoitusta:
1) rakentajat näkisivät, mitä muut rakentavat ja ehkä löytäisivät sieltä mielenkiintoisemman rakennuskohteen kuin mitä itse olivat ensin ajatelleet. Tämä toimikin - kolme henkeä vaihtoi suunnitelmaansa ja samalla auttoi
2) toista tavoitetta, eli että syntyisi luontevia 2-3 hengen porukoita, jotka yhdessä rakentaisivat antenneita.

Rakennustoiveiden selvittyä Jari, OH2BU; keskusteltuaan antenneista varsinaisen mestarin Jaskan, OH3LV; kanssa laittoi jokaiselle ehdotuksen ja suuunnitelman siitä, miten antenni rakennettaisiin. Samalla Jari laittoi kustakin antennista alustavan materiaaliluettelon ja tavarakohtaisesti arvioidun hankintahinnan. Materiaali- ja kustannusarviot laitettiin kaikille osanottajille siinä toivossa, että materiaaleja löytyisi rakentajilta itseltään myös muille jaettavaksi. Tämäkin toive toteutui ja monta tarvittavaa tavaraa löytyi ihmisten varastoista - kaikki hyötyivät tästä ja kustannukset halpenivat.

Suunnitelma- ja kustannusarviokierroksia tehtiin kolme. Uusien hamien tullessa mukaan listalla oli lopulta 15 rakentajaa ja 19 erilaista antennia. Mutta muutama olisi vielä tuleva lisää ....

Materiaalin hankintaa ympäri Suomea

Rakennuslauantaita edeltävän viikon Jari, OH2BU; autoili ympäri etelä-Suomea etsien tarvittavia materiaaleja mm. romuliikkeistä (antennilangat ja alumiini) sekä mm. seuraavista liikkeistä: Motonet, Biltema, Bauhaus, Partco, Soudo Weld, Yleiselektroniikka jne.

Pian suunnitelmien valmistuttua tehtiin tärkeä ja oikeaksi osoittautunut päätös: dipolien ja G5RV-antennien keski- ja päätyeristimet tilattiin Paratronic Oy:ltä! Heidän tuotteensa olivat parhaat mitä löysimme Suomen markkinoilta. Keskieristimet ovat kooltaan pieniä ja kompakteja sekä kestävät kulutusta. G5RV-avosyöttöjohdot ja balunit tulivat myös samasta paikasta.

Kun Jari, OH2BU; yhdessä Pasin, OH2EIC; kanssa hakivat vielä perjantaina 72 m alumiinia paikallisesta BeGroup:in varastosta ja toivat ne Radiomäelle, oli kaikki valmista suurta päivää varten.

Antenninrakennus alkaa

Ensimmäiset antenninrakentajat tulivatkin jo yli toista tuntia ennen määräaikaa. Markku, OH3ECS; sanoikin oivasti, että piti tulla ajoissa paikalle että saa varmasti oikeaa ja hyvää lankaa antenniin. Valinnanvaraa löytyikin sillä Vanhan asemarakennuksen pihassa oli kaksi eri kasaa antennilankamateriaalia: kuparoitua teräslankaa, killua sekä kuutta erilaista päällystettyä kuparilankaa yhteensä noin 2 km. Joku sanoikin, että oikean langan valitseminen oli päivän vaikein tehtävä ....

Jarin, OH2BU; käskynjaon jälkeen klo 11:05 17 rakentajaa hajaantuivat rakentamaan yhteensä 21 erilaista antennia. Rakentaminen tehtiiin pääasiassa pienissä 2-3 hengen ryhmissä, jolloin töitä voitiin pikkasen jakaa ja tehdä samat työvaiheet lähes sarjatyönä.

Erilaisten rakennettujen antennien lista näyttää tältä:
4 kpl 2m 5-el yageja
1 kpl 70 cm 5-el yagi
2 kpl 68 MHz 4-el yagi
2 kpl 2m/70cm tupla J-tikkuja
2 kpl 80/40m perhosdipoli
1 kpl 80/40/20m perhosdipoli
2 kpl 80/20m perhosdipoli
1 kpl 20m dipoli
1 kpl 2m halo-antenni
1 kpl pitkäaaltoantenni vastapainoilla
3 kpl G5RV-antenneita
1 kpl 6m 5-el antenni

Apua sai ja apua annettiin!

Rakentajat eivät todellakaan rakentaneet vain omaa antenniaan vaan apua pyydettiin ja annettiin koko ajan muille. Yhdessä tekeminen on aina mukavampaa ja monessa rakennusvaiheessa pari auttavia käsiä on aina tarpeen. Jaska, OH3LV; ja Jari, OH2BU; kiersivät koko ajan paikasta toiseen, seurasivat missä vaiheessa kukin antenni on ja tarjosivat apuaan ja neuvojaan. Pasin, OH2EIC; Ismon, OH2IV; ja Raimon, OH3RV; ehtymättömistä miljoonalaatikoista löytyi paljon pientä tavaraa, ruuvia, mutteria ym. joita tarpeen tulleen tarvittiin.

Ei pelkkää työtä vaan myös vatsaanruokaa

Lauri, OH3RL; paistoi lettuja ja myöhemmin makkaraa niin, että jokainen sai ihan oikeasti mahansa täyteen. Timo, OH3FVW; piti kahvipannun kuumana koko päivän.

Viimeisimpiä antenneita viimeisteltiin ja paikkoja siivottiin vielä illalla seitsemän aikoihin. Onneksi Manu, OH3EBU; piti porukan tietoisena Suomi-Ruotsi -välieräottelun tilanteesta. "Mahtava sosiaalinen tapahtuma" taisi olla Antin, OH2JCW; suusta tullut kommentti. "Mukavaa, kun voi yhdessä rakentaa, oppii tuntemaan muita ja on hauskaa" oli toinen kommentti.

Aikataulu on oli kireä mutta varsinaisen museon 12metrinen lipputanko sai toimia joidenkin antennien virityspisteenä. "Melkein nappiin meni", sanoi Seppo, OH2TO; kun Aimon, OH3ECU: perhosdipolia viritettiin. Kaikki antennit tehtiin noin 50cm liian pitkiksi, koska varsinainen viritys tehdään aina lopullisessa virityspaikassa.

Kustannukset?

Kun alumiinit hankittiin yhdellä kertaa ja ylijäämäpalat voitiin käyttää järkevösti toisiin antenneihin, säästettiin kustannuksissa. Samoin pikkukama - kutistesukat, tinat, ruuvit, pultit, ym. saatiin edullisesti.

Kokonaishankintakustannukset olivat n. 550 €. Tällä hinnalla saatiin siis yhteensä 21 antennia --- n. 27 €/antenni? Kallista?

Kuvakimaran valokuvat otti tietenkin pääosin kerhon hovikuvaaja Seppo, OH2TO. Kiitos!

Sergei

Jaska, OH3LV; piirtämässä Markulle, OH3ECS; kuvaa dipolin baluunin rakentamisesta.

Sergei

Markku, OH3ECR; ja Esa, OH3FXG: "Onhan se tupla J-tikun pää nyt tarpeeksi pyöreä, onhan?"

Sergei

Kim, OH3EAX; ja iso pakettiauto jossa lähes täydellinen työpiste. Rane, OH2FZ; selin ja oviaukossa Ismo, OH2IV; ja Kim, OH3EAX.

Sergei

Pasi, OH2EIC; Aimo, OH3ECU; ja selin Lauri, OH3RL.

Sergei

Jaska, OH3LV; kysymässä Esalta, OH3FXG; apua silmälasien valintaan.

Sergei

Esa, OH3FXG; poraamassa 12mm putkeen 10mm menevää reikää.

Sergei

Lauri, OH3RL; ja ensimmäiset letut tulossa. Jonoa oli jo ...

Sergei

Sanni, OH3EIN; "ei niin" (12 v.) seuraamassa kun Svante sahaa puomiputkea 2m 5-el antenniin. Sannin pikkuveli Topi, OH3EIO; (11 v.) kannattelee putkia toisesta päästä.

Sergei

Markku, OH3EAU; auttamassa dipolilankojen mitoituksessa. Markku itse rakensi 6m 5 el. yagin.

Sergei

Pojasta poli .... Aarni, 6 v., Antin, OH2JCW; poika kertomassa isälle miten se Halo-antenni oikeasti rakennetaan.

Sergei

Työn touhuia ... Vas. Antti, OH2JCW; ja Aarni-poika, Jaska, OH3LV; Svante; ja kyykyssä Kim, OH3EAX; aja Rane, OH2FZ.

Sergei

Seisomassa Pasi, OH2EIC; sekä kyykyssä Kim, OH3EAX; ja Rane, OH2FZ; mittaamassa yagin pisintä elemennttiä sahausta varten.

Sergei

Vas. Osmo, OH3OM; Jari, OH2BU ja selin Antti, OH2JCw.

Sergei

Topi, OH3EIO; "ei ooo" (11 v,) puomi ja rakennisselostus.

Sergei

Aimo, OH3ECU; ja Lauri, OH3RL; "Tuosta eriste poikki"

Sergei

Aimo, OH3ECU; ja Manu, OH3EBU: melkein samanlaiset tunnukset mutta pikkasen eri ikäluokkaa.

Sergei

Kuusi antennintekoa yhdessä kuvassa ....

Sergei

Pasi, OH2EIC. Ilman amatöörinä vielä nuoren Pasin ideoita monen antennin rakennus saattaisi vieläkin kestää. Pasin miljoonalaatikko pelasti monta ongelmaa.

Sergei

Osmo, OH3OM; ja antennikaapelit.

Sergei

Työkalupakkia ja työkalua. Onneksi sää suosi!

Sergei

Ismo, OH2IV; hankki ja kantoi upouuden pylväsporakoneen paikalle.

Sergei

Antti, OH2JCW; ja Aarni puuhassa.

Sergei

Manu, OH3EBU; (11 v.) ja pienläppäri moneen apuun ...

Sergei

Hannu, OH3HA; auttamassa dipolilankojen mittaamisessa.

Sergei

Antti, OH2JCW; ja Jaska, OH3LV; mittaamassa halon pituutta.

Sergei

Päivän ainoa melkein-katastrooffi: Esa, OH3FXG;: ja Harri, OH3ECR; olivat ottaneet vääränkokoista alumiiniputkea ja pelko, että jonkun toisen antenni jää nyt rakentamatta. 40 sek. miettimisen jälkeen Jari, OH2BU; lopulta huokaisia että ne olivat onneksi ylijäämäpaloja .....

Sergei

Markku, OH3EAU; ja 6m yagin puomin styylaus.

Sergei

Tarkkaavaiset kerholaiset väittivät nähneensä erään riksulaisen klubin puheenjohtajan ja erään radioyhdistyksen naispuheenjohtajan yhdessä Radiomäen tuntuvilla. Kun arvon henkilöitä ei kuitenkaan paikalla "in persona" näkynyt ja antenninrakennuspaikan viereen ilmestyi yht'äkkiä antenninrakennusta tarkkaan vakoillut naamioitu pariskunta, vetivät jotkut jo johtopäätöksiä ... "Piiloon, sanoi mummu lumisateessa."
No tiedä häntä, mutta ihan varmaa on että hevoseksi oli naamioitunut radiomääräyksiin erityisesti perehtynyt keskihämäläisen kerhon aktiivi, sillä hevosen taka-kasasta löytyivät 68 MHz:n määräykset ....

Sergei

Ismon, OH2IV; auto ja taka-luukku, josta löytyi tavaraa yhden Bauhausin verran.

Sergei

Kerhon työkalupakki. Moneen apuun.

Sergei

Juotinta, liimapistoolia ym.

Sergei

Tarjolla oli kahdeksan eri vaihtoehtoa antennilangaksi.

Sergei

Vas. Svante poraamassa ja Jaska, OH3LV; neuvomassa Antille, OH2JCW; halon salaisuuksia.

Sergei

Timo, OH3FVW; vastasi siitä, että kahvia oli koko ajan kuumana. Siinä samassa Timo rakensi itselleen myös 2m 5-el yagin.

Sergei

Harri, OH3ECR; ja päivän ensimmäinen lettu.

Sergei

Hässäkkä? Ehei ...Markun, OH3ECS; ensimmäinen koeviritelmä siitä, mahtuvatko antennilangat keskieristimeen. Eivät mahdu, jos niitä on liikaa.

Sergei

... touhua ja touhua ...

Sergei

Aimon, OH3ECU; perhosdipolin keskieriste. Jari, OH2BU; yrittää pienellä kaasupuhallus- lampulla opettaa, että sen liekki on aivan liian kuuma kutistesukan lämmittämiseen .....

Sergei

.... ja Pasi, OH2EIC; näyttää miten tukankuivaaja onkin tässä työssä paljon parempi.

Sergei

Eikö olekin hieno? Paratronicin keskieriste. Perhosdipolin langat on vahvistettu reiän kohdalla kutistesukalla. Langat painetaan yhteen pienellä metallinpalalla joka peitetään kutistesukalla. Myös abiko-liitin suojataan lopuksi kutistesukalla. Ikuinen? Ei, mutta kestää yhden ihmisiän ...

Sergei

Vas. Pasi, OH2EIC; Harri, OH3ECR; Ismo, OH2IV; ja Esa, OH3FXG.

Sergei

Topi, OH3EIO; "ei ooo" (11 v.) ja lettu.

Sergei

Jaska, OH3LV; ei juurikaan ehtinyt syömään ...

Sergei

Jari, OH2BU; kokeilemassa tupla-J-tikun kestävyyttä. Kyllä kesti!

Sergei

Tässä tupla-J-tikku lähikuvassa. Kaunista työtä, eikö?

Sergei

Ja sama tikku altapäin ....

Sergei

Rane, OH2FZ; poraamassa Manun, OH3EBU; kanssa yagin puomia. Jari, OH2BU; seuraa.

Sergei

Sanni, OH3EIN; "ei niin", (12 v,) taustalla ja Timo, OH3FVW; edessä.

Sergei

Jaska, OH3LV; Aimo, OH3ECU; ja Seppo, OH2TO; virittämässä perhosdipolia museon lipputankolla.

Sergei

Seppo, OH2TO; selvittämässä lankaa.

Sergei

Aimo, OH3ECU; vetämässä toista viikseä.

Sergei

Orimattilan kaksikko Aimo, OH3ECU; ja Seppo, OH2TO; - viimeinen viritys ennen viritystä.

Sergei

Jaska, OH3LV; nostamassa antennis ylös ..

Sergei

Manu, OH3EBU; ja päivän kaunein antenni. 70 cm 5-el agenttiyagi ...

Sergei

... jota voi käyttää vaikka agenttihatun päällä ...

Sergei

... tai lennättää kuin liidokkia.

Sergei

Jaska, OH3LV; neuvomassa Svantea yagin syöttöbalunin kätkemisessä muoviputkeen.

Sergei

Ei tulta ilman verta. Jaska, OH3LV; haavoitti kämmenensä työkaluun ja verta vuosi radiohuoneelta vessaan ja takaisin ...

Sergei

Kim, OH3EAX; ja viimeisen antennin viimeistely!

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC