logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
E-mail: oh3ac.lahti(a)phnet.fi

takaisin etusivulle

 KUVIA JUMA RX-1 LAITTEESTA by OH3WE

Erinomainen rakennusprojekti uusille ja myös kokeneemmille radioamatööreille on Juma-RX1 -vastaanotin, joka kattaa 80 ja 40m amatöörialueet ja kuuntelee aukottomasti pitkäaaltobandista 8 MHz taajuuteen saakka. Laitteen ovat suunnitelleet oh7sv ja oh2nlt.

Monia vasta-alkajia pelottaa kelojen teko, koska harvalla on mahdollisuus mitata niiden induktanssi. Toisaalta ilman keloja mikään radio ei oikein toimi. Juma-RX1:ssä käytetään valmiita pintaliitoskeloja ja niitä on vain kahta kokoa, joten ongelmaa ei tässä suhteessa tule. Monelle kokeneelle rakentelijalle saattaa olla myös uusi kokemus rakentaa radiovastaanotin pelkästään pintaliitos(SMD)-komponenteista. Tämäkään ei ole ongelma, sillä hyvän suurennulasin tai luupin avulla pärjää. Lisäksi laitteesta tulee pienikokoinen ja jämäkkä. Se on helppo koteloida mihin tahansa sopivaan metallikoteloon ja pieni virrankulutus mahdollistaa leiri-ja mökkikäytön.

Itselläni kului parin viikon illat eli noin 30 tuntia laitteen kokoamiseen, mutta tein kaiken alusta alkaen itse koteloa myöten. SRAT myy pian valmiita rakennussarjoja, jotka sisältävät DDS- ja radio-osan piirilevyt sekä kaikki komponentit. Näin rakentaminen helpottuu kummasti, kun osia ei tarvitse haalia pitkin maailmaa.

Nyt siis vain rakentamaan omatekoinen digitaalinäyttöinen huippuvastaanotin jonka hinta jää alle 60 euron. Ja mikä tärkeintä, oppii radiotekniikkaa ja tuntee saaneensa jotain konkreettista aikaiseksi. Kuten Matti OH7SV sanoi viime kesäleirillä: "minä workin vain omatekoisilla laitteilla, koska se on paljon hauskempaa". Rakenna sinäkin oma radiosi ja ehkä myöhemmin siihen vielä lähetin kaveriksi. Saat hyviä fiiliksiä ja runsaasti kokemusta radiotekniikasta.

Jos kiinnostuit, niin katso täältä lisää

Kaitsu oh3we

eka

toinen

kolmas

nelonen

© Text-copyright: OH3AC