logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY., OH3AC; "KÄTEVÄ, LUKEVA, TEKEVÄ"-MESSUILLA

Radioamatööritoiminnalle hienoa markkinointia!

Lahden Messukeskuksessa pidettiin viime viikonloppuna vuoden suurimmat harrasteisiin liittyvät messut. Kävijöitä messuilla on epävirallisen tiedon mukaan ollut noin kymmenenisen tuhatta.

Messuille SRAL:n tuella!

Kerhon hallitus päätti keväällä lähteä mukaan messuille. SRAL:lta anottiin avustusta, joka olisi kattanut osastovuokran ja kerho olisi vastannut muista kustannuksista. Saimmekin Liitolta avustuksen, joka kattoi osan vuokrasta. Hyvä niinkin, kerhon talouteen messut tekivät tuntuvan loven mutta näin muutama päivä messujen jälkeen melkoinen taloudellinen panostus tuntuu vielä järkevältä. Liitolta saimme toki esitteitä, roll up'it sekä mm. morseavaimen ja summerin. Kiitos Janille, OH1ZAA; täydennyserän tuomisesta messuosastolle ja Annikalle, OH2HSJ; hyvästä avusta messutavaroissa.

Hex-Beam katseenvangitsijana!

Osasto ja antennit pystytettiin jo perjantaina. Ismon, OH2IV; "maankuulu" Hex-Beam nostettiin osaston yläpuolelle katseenvangitsijaksi. Ja hyvin se toimikin. Aika moni totesi tai kysyi, että eihän tuollainen voi toimia metalliseinäisen messuhallin sisällä. No, sehän olikin vain rekvisiittaa - mutta hyvä sellainen!

Ismo ja Markku, OH3EAU; pystyttivät messuhallin katolle Butternut HF-6V -antennin sekä hallin kulmalta Teivaan metsään kaksi dipolia, toisen 80 metrille ja toisen 40 metrille. Butternutin ensimmäinen yhteys pidettiin Sveitsiin, Heikin, HB9EDY; kanssa. Antennit saatiin ulos ja tarpeeksi kauaksi häiriöistä, mutta siitä huolimatta meitä vaivasi normaali messutilanne: 59+10 dB jatkuva pohjahäiriö. Valitettavasti emme paljoa uskaltaneet 80 m:llä kutsua CQ:ta, koska emme olisi välttämättä kuulleet vasta-asemia. Yhteyksiä pidettiin kylläkin yhteensä kymmeniä.

Osasto hyvällä paikalla C-hallissa - tasainen kävijämäärä!

Kerhon osasto C-hallissa houkutteli tasaisesti kävijöitä tutustumaan radioamatööritoimintaan. Esillä oli peräti kolme toimivaa radioasemaa (HF, 80m ja 40m) ja rekvisiittana osaston päällä ed.m. Hex-Beam-antenni! Sekä lauantaina että sunnuntaina kävijämäärän huiput olivat alkuiltapäivästä, mutta katsojia ja kysyjiä oli aikaisesta aamusta aina aivan viimeiseen saakka. Kukaan ei ehtinyt - ja olisikin se ollut mahdottomuus - laskea osastolla käyneitä. Mutta varmaan puhutaan 400-600 hengestä, jotka ainakin hetkeksi pysähtyivät käytävälle! Esitteitä jaettiin useampi laatikollinen.

Sisäänheittämisen aito taito!

Osastolla päivystävät tiedostivat nopeasti "sisäänheittämisen" taktiikan. Messuille tulevat eivät välttämättä ole niin kiinnostuneita radioamatööritoiminnasta että siitä vaan tulisivat lähemmin tutustumaan. "Sisäänheittäjä" katsoo "sopivia" osastoa lähestyviä henkilöitä ja ryhtyy keskusteluttamaan kiinnostuksen herättämiseksi. Myyntimiehet käyttäisivät termiä "asiakkaan kohtaaminen". Lapsiperheille mm. hyvä repliikki oli "hyvä harrastus lapsille." Huomion saamiseen oli aikaa n. 5 sekuntia eli sen verran mikä kesti kävellä osaston ohi.

Kiinnostuksen herättyä henkilöt ohjattiin osaston sisälle ja muut esittelijät ryhtyivät kertomaan harrasteesta jne. Jari, OH2BU; oli aktiivinen sisäänheittäjä kuin myös Liisa, OH3EKQ; ja Henry, joka vasta opiskelee radioamatööritoimintaa kerhon kurssilla. Liisa ja Henry "kauppasivat" aktiivisesti esitteitä sekä pyysivät osallistumaan arvontaan, jossa palkintona - yllätys yllätys - oli viisi ilmaista kurssia!

Yleisössä puoli Suomea

Yleisössä oli paljon, todella paljon henkilöitä jotka jo tunsivat amatöörejä joko suvustaan, työpaikaltaan tai naapurustosta. Terveisiä Antille, OH5TB; Elimäelle - naapurisi kävi tutustumassa osastoomme! Myös muutama entinen radioamatööri kohdattiin sekä aika monta vanhaa radiosähköttäjää tai muuten sähkötystä intissä - pääasiassa Riihimäellä tai Utissa - opiskellutta.

Messut eivät olleet tarkoitetut pelkästään lahtelaisille. Todella paljon oli yleisöä Riihimäeltä, Hämeenlinnasta, Kouvolasta, Kotkasta ja Tampereelta - pienempiä paikkakuntia mainitsematta. Jos ra-toiminta kiinnosti, kerroimme näiden kaupunkien kerhoista ja annoimme yhteystietoja. Hei .... jos siis teillä naapurikaupungeissa ensi keväänä on tungosta kursseilla, laittakaa meille pieni markkinointiprovisio ....

Kansanedustaja Jouko Skinnari vieraana

Myös kansanedustaja, ex-valtiovarainministeri Jouko Skinnari tutustui osastoon. Seppo, OH2TO; ja Jari, OH2BU; keskustelivat pitkään Joukon kanssa erityisesti Radio- ja tv-museon toiminnasta ja "kohtalosta", museo kun on nyt ollut kiinni vähän yli vuoden. Suurena Radiomäen ihailijana - Jouko asuu itsekin kivenheiton päässä Radiomäeltä - Jouko kertoi myös olevansa huolestunut Radiomäen imagon säilymisestä. Jouko oli myös erittäin vaikuttunut siitä, että kerho on 2000 nuorelle peruskoululaiselle esitellyt ra-toimintaa niin, että kaikki ovat saaneet mahdollisuuden pitää second operator-yhteyden.

Osaston päävastaavana Markku, OH3EAU

Kerhon puolesta osaston pystyttämisestä ja toiminnasta vastasi Markku, OH3EAU; joka oli saanut aikaan onnistuneen kokonaisuuden. Kerholaisia oli antenneita ja osastoa pystyttämässä viitisentoista henkeä ja saman verran osallistui kahtena päivänä esittelyyn osastolla. Vaikka Markulla oli alussa pelko esittelijöiden riittämisestä, huoli jäi turhaksi. Osastolla oli välillä jopa ylimiehitystä ja auttavia käsiä riitti jokaiseen tarvittavaan apuun. Liisa ja Timo mm. lähtivät vielä perjantaina loppuillasta hakemaan täydennystä materiaaliin ja kerholta haettiin useampi kerta lisää tavaraa. Markku oli myös tunnollisena ottanut sekä edeltävän perjantain että messujen jälkeisen maanantain vapaapäiviksi.

Jos pystytykseen menikin 5-6 tuntia, oli osasto purettu ja tavarat autoissa jo 19 minuuttia messujen loppumisen jälkeen. Nopeaa toimintaa!

Lähes täydellinen mutta monipuolinen messuosasto

Kolmen aseman lisäksi osastolta sai kävijä tuhdin paketin harrasteeseen perehdyttävää materiaalia ja saattoi jopa osallistua arvontaan! Samoin osaston sivulla pyöri koko ajan ra-toimintaa laajasti esittelevä PowerPoint. Radioamatööreille oli oma "vieraskirja", - flappitaulu - jonne messujen kahden päivän aikana kertyi peräti 50 hamivierailijan nimet! Kiitos flappitaulun ideasta kuuluu Olaville, OH2RC; joka kerhon Ruskaleirillä käydessään näytti valokuvia vanhoista messuista Helsingissä!

Eräs messuosaston johtava idea oli kutsua kävijöitä tutustumaan kerhon avoimiin oviin Radiomäellä su 10.11. Kutsulappuja jaettiin varmaan yli satakunta - sunnuntaina sitten näemme niiden tehon!

Kannattiko? No ihan varmasti! Kerho sai hyvää mainosta ja nyt meidät tunnetaan taas vähän paremmin. Saimme myös pari todella hyvää kontaktia muihin harrasteisiin ja uskomme, että niiden avulla saamme taas harrastetta vietyä eteenpäin!

Kiitos myös seuraaville kerholaisille, jotka antoivat aikaansa ja energiaansa messuosaston rakentamiseen ja esittelyyn: Markku, OH3EAU; Veikko, OH3WR; Markku, OH3ECS; Harri, OH3ECR; Timo, OH3FYF; Liisa, OH3EKQ; Ismo, OH2IV; Marina, OH2SA; Kristina, OH2KR; Rauno, OH2FZ; Jari, OH2BU; Vesa, OH3FYE; Harri, OH3UP; Tapani, OH3RT; Erkki, OH3JLF; ja tietenkin Henry H., joka saanee tunnuksensa parin viikon päästä. Toivottavasti listasta ei ketään unohtunut?

Markku, OH3EAU: ja kerhon hallitus kiittävät kaikkia mukana olleita mahtavasta kerhohengestä ja yhteistyöstä!

Kuvat: Seppo, OH2TO; Kristina, OH2KR; Markkku, OH3EAU; ja Jari, OH2BU.

PYSTYTYSTÄ


Sergei

Otsalauta paikallaan mutta messuosasto vielä alkutekijöissään; Harri, OH3UP; ja Ismo, OH2IV.

Sergei

Ismo, OH2IV; pystyttämässä Hex-Beam -antennia osaston yläpuolelle. Hyvä katseenvangitsija!

Sergei

Henkilönnosturilla saatiin antennit kätevästi messukeskuksen katolle vanhan antenniputken päähän.

Sergei

Markku, OH3EAU; ja Ismo, OH2IV; pystyttämässä Butternut HF-6V -antennia. Eka yhteys Sveitsiin!

Sergei

Osasto alkaa olemaan valmiina. Vas. Liisa, OH3EKQ; ja Timo, OH3FYF; viimeistelevät layout'tia.

Sergei

Niin, ja tältä se näytti ennen kuin aloimme koristelemaan osastoa! Ja tältä se näytti, kun olimme omat tavaramme vieneet pois. Kylmää ja kalseaa.

MESSUVIERAITA


Sergei

Markku, OH3EAU; ja ensimmäisiä messuvieraita.

Sergei

Jari, OH2BU: esittelemässä ex-radioamatöörille tutkintolomaketta. Hilkulla oli, ettei halunnut kokeilla .... mutta kerholle tulee!

Sergei

Ismo, OH2IV; ja Markku, OH3EAU, näyttämässä kiinnostuneelle vieraalle PSK31-workimista! Henry päivystää taustalla.

Sergei

Ismo, OH2IV; ja Henry H. saavat äidiltä ja tyttäreltä osallistumisen arvontaan.

Sergei

Jari, OH

Sergei

Niin, ja tältä se näytti ennen kuin aloimme koristelemaan osastoa! Ja tältä se näytti, kun olimme omat tavaramme vieneet pois. Kylmää ja kalseaa.

2BU; jututtamassa heinolalaista pariskuntaa, jonka serkkujen perheessä on kolme amatööriä. Lahdessa koulutettuja!

Sergei

Hmmmm .... ei mikään possu vaan toisella osastolla esittelemässä ollut kerhon perustajajäsenen, ex-OH3SL; tytär Päivi.

Sergei

Lapset saavat rintamerkit Ranelta, OH2FZ; ja Henryltä. QRZ?

Sergei

Rane, OH2FZ; jututtaa vanhempaa pariskuntaa. Miehelle sähkötys oli jo tuttua nuoruudesta.

Sergei

Harri, OH3UP; ja kaksi puolituttua kävijää.

Sergei

Jari, OH2BU; kertoo miellyttävälle äidille ra-toiminnan eduista. Äidin mielestä lapsien tulisikin saada hyvä harrastus. Avoimilla ovilla nähdään?

Sergei

Jari, OH2BU; ja Markku, OH3EAU; jututtamassa kiinnostunutta pariskuntaa.

Sergei

Ismo, OH2IV; panee parastaan. Tädit ovat myytyjä! Henry seuraa oppivana ...

Sergei

Markku, OH3EAU: kertomassa digityöskentelystä. Digimodet kulkivat hienosti, vaikka halli oli täynnä häiriöitä!

Sergei

Henry, Ismo, OH2IV; ja Harri, OH3UP; ja perheenisä poikiensa kanssa.

Sergei

Ismo, OH2IV; näyttämässä pojille asemaa.

Sergei

Jari, OH2BU; ja Jorma, OH2BXO; tuore lahtelainen.

Sergei

Markku, OH3EAU; ja kiinnostuneet kuulijat.

Sergei

Jari, OH2BU; vastaa kysymyksiin. "Ai, into kariutui aikanaan sähkötykseen? Ei, sähkötystä ei enää vaadita!"

Sergei

Markku, OH3EAU; ja nuori mies digiasemalla.

Sergei

Myös tyttöjä harrastus kiinnosti! Tytöt ovat nykyään ennakkoluulottomia!

Sergei

Ismo, OH2IV; odottaa seuraavaa kävijää ja Markku, OH3EAU; auttaa nuorta miestä pitämään "second operator" -yhteyttä.KANSANEDUSTAJA JOUKO SKINNARI


Sergei

Kansaedustaja Jouko Skinnari, hallituspuolueen lahtelainen vaikuttaja ja ex-valtiovarainministeri tutustui messuosastoon.

Sergei

Jari, OH2BU; ja Seppo, OH2TO; keskustelivat pitkään Radiomäestä, Lahden maamerkistä.

Sergei

Joukoa pidetään harvinaisen joviaalina poliitikkona.

Sergei

Jarin, OH2BU; kädenliikkeet viittaavat toiveeseen saada radiomastojen huippuun vaikkapa 160m antenni. Saas nähdä .....

OMAA VÄKEÄ JA TUTTUJA HAMEJA!


Sergei

Kristina, OH2KR; otti aktiivisesti valokuvia, joita tässäkin osin katsomme. Nuori tyttö suoritti lupansa kevään nuorisopreppauksessa kerholla. Pikkusisko Marinaa, OH2SA; ei osastolla saatu valokuvaan, siksi nopeasti tyttö potkulautaisi pitkin messuja.

Sergei

Jari, OH2BU; kaukaisten vieraiden kanssa: Jukka, OH5GOW; Iitistä ja Late, OH3RL; Nastolasta, olkapää vielä arkana leikkauksen jäljiltä.

Sergei

Jari, OH2BU: ja Mikan, OH6FYW; perhe. Eiköhän näistäkin saada lisää hameja?

Sergei

Tapani, OH3RT; ja Markku, OH3EAU; vertaavat kelisuuntia.

Sergei

Jyrki, OH3NIX; - kerhon entinen puheenjohtaja, nykyinen yrittäjävaikuttaja - vaimonsa kanssa. Antaisikohan vaimo luvan hankkia uuden rigin?

Sergei

Liisa, OH3EKQ; Ruskaleirillä syyskuussa tutkintonsa suorittanut ja nyt jo täydessä vauhdissa! Ei, Liisa ei yrittänyt piiloutua paperien taakse vaan oli tarjoamassa arvontalipukkeita ohikulkijoille!

Sergei

Markku, OH3EAU; messuprojektin vetäjä. Monipuolinen lahjakkuus.

Sergei

OMAA VÄKEÄ JA TUTTUJA HAMEJA!


Rane, OH2FZ; ja Henry, itsekin vasta kurssilla.

Sergei

Jari, OH2BU; osallistui Peruskisaan sunnuntaina. Korkea häiriötaso vain haittasi. Mutta yleisöä kilpailu kiinnosti!

Sergei

Vesa, OH3FYE; ja Markku, OH3EAU.KUVIA OSASTOLTA JA OSASTOSTASergei

Radioamatöörien vieraskirjaan - flappitaululle - tuli viitisenkymmentä tunnusta! Paljon vanhoja tuttuja mutta myös uusia tuttavuuksia!

Sergei

Messuosasto oli aika tyylikäs ja kutsuva! Eikö?

Sergei

Liiton roll up'it kertoivat harrastetta sivuavista asioista.

Sergei

Julisteet ja arvonta-ilmoitukset olivat yleisöä varten - arvonta suoritettiin ti 5.11.

Sergei

Digiasemalla näytettiin sekä PSK31- että RTTY-workkimista.

Sergei

Rintamerkit tekivät hyvin kauppansa. QRZ?

Sergei

Samoin tuhti materiaalipaketti.

Sergei

Osaston otsalauta.

Sergei

Sähkötysavain ja morsemerkit - aika moni kokeili!KUVIA MUILTA OSASTOILTASergei

Messuilla oli toki muutakin - sähköautojen kilparata.

Sergei

Junaharrastajia oli monesta kerhosta.

Sergei

3D-tulostin kiinnosti kovasti!

Sergei

Lennokkeja ja mm. riippuliitoa mainostettiin.

Sergei

Eikä pidä unohtaa nukkekotiharrastajia!

Teksti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC