logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

SUOMEN NUORIN HAMI LAHDEN PREPPAUSKURSSILTA!
-Puolen Suomen nuoret opissa Lahdessa.

Ja ettei radioamatööritoiminta kiinnosta nuoria?

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; nuorten preppauskurssilta suoritti viime lauantaina 6.4.2013 viisi nuorta - tai sanotaanko kauniisti varhaisteiniä - perusluokan tutkinnon. Viiden uuden amatöörin nuorin on Marina, jolla on ikää vasta 9 vuotta! Muut tutkinnon suorittaneet ovat Veera, 11 vuotta; Topi, 11 vuotta, Sanni 12 vuotta ja Kristina 12 vuotta! Marina lienee tällä hetkellä nuorin suomalainen radioamatööri ja saattaa olla jopa nuorin tutkinnon ikinä suorittanut tyttö? Viiden nuoren yhteenlaskettu ikä ei edes yllä opettajan ikään!

Yhteistä näille viidelle nuorelle on se, että kaikilla heillä isä on myös radioamatööri. Kotona harrastus on siis tullut tutuksi mutta sen lisäksi kaikki nuoret olivat ennalta tutustuneet OH3AC:n koulutusmateriaaliin - jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Ilman kodin hyvää ilmapiiriä ja etukäteisvalmistautumista ei toki viiden tunnin kurssilla olisi nollatasosta saanut oppilaita läpi tutkinnon. Edes näitä älykkäitä ja oivaltavia nuoria!

Idea nuorten preppauskurssista tuli kahdelta isältä, joiden nuoret olivat myös kiinnostuneet harrastuksesta. Kolmas isä näki kerhon ilmoituksen ja ilmoittautui mukaan!

Lauantai-päivä oli nuorille pitkä ja raskas. Harri, OH2BGR; oli herättänyt Lohjalla Veera-tyttönsä jo aamuseitsemältä kuten Ismo, OH2IV; omat tyttönsä Kauklahdessa. Kim, OH3EAX; tuli Tuuloksesta Topin ja Sannin kanssa mutta myös siellä vapaapäivän aamun herätys oli ollut aikainen.

Kurssin opettajana ja preppaajana toimi Jari, OH2BU; sekä apuopettajina Jaska, OH3LV; ja Timo, OH3FVW. "Organisoitumisen" jälkeen aamulla Jari, OH2BU; ryhtyi käymään läpi T1-aineistoa normaaliin koulutahtiin - 45 minuuttia opetusta, 15 min tauko. Välkkärien ajaksi isät komensivat nuoret ulos ja mikäpä siellä oli tutustua ja leikkiä Radio- ja tv-museon pihamaalla mielenkiintoisten taideteosten ja museoesineiden joukossa.

Toisella tauolla Marina, Kristina ja Veera suorittivat K-moduulin ja Sanni T1-moduulin. Läpimenneet modulit antoivat pontta ja intoa ja tekniikkaa jatkettiin taas lyhyen lounaan jälkeen iltapäivän bulletiiniaikaan saakka.

Lopuksi iltapäivän lähetessä jo iltaa käytiin suorittamaan T1-modulia. Veera, Marina ja Kristina tuskailivat pitkän päivän jälkeen mutta Topi ja Sanni suorittivat moduulin uudestaan toisen kerran. Kuinka moni 11- tai 12-vuotias on suorittanut T1-moduulin kahdesti onnistuneesti! Sannin kahdet hyvät pisteet (53/60) enteilevät hyvää uraa ainakin elektroniikassa!

Läpimenneen tutkinnon jälkeen tutkittiin vapaan olevia kaksikirjaimisia tunnuksia Viestintäviraston ja Mikon, OH2MP: sivuilta. Hyviä tunnuksia löytyikin ......

"Illaksi saunaan" oli aamulla kaikkien aikataulutoive. Saunaan kaikki pääsivät ihan ihmisten aikaan mutta nyt saunan lauteilla oli myös viisi uutta radioamatööriä - tai - jahka Viestintävirasto ensin postittaa viralliset dokumentit. Kuultuaan tyttöjensä läpimenosta Kristinan ja Marinan äiti komensi isän hakemaan pullon sampanjaa .....

Ehkä jo ensi viikolla eetterin täyttävät OH2VS, OH2KR, OH2SA, OH3EI(?) ja OH3EI(?)...

Kuvat Timo, OH3FVW.

Sergei

Ryhmäkuvassa edessä Veera (11 v.), Marin (9 v.), Topi (11 v.), Kristina (12 v.) ja Sanni (12 v.) Takana Harri, OH2BGR; Jari, OH2BU; Ismo, OH2IV; ja Kim, OH3EAX

Sergei

Jari, OH2BU; ja mieliaihe; "Radioaaltojen eteneminen ionosfäärissä". Marina ja Kristina ovat jo väsymyksen puolella mutta Veera (vas.) on vielä tarkkana,)

Sergei

Myös Ismo, OH2IV; kävi välillä flappitaululla. Vastusten rinnan- ja sarjaankytkentä ei aina ole välttämättä helppoa.

<

Sergei

Kerhon pieni pöytä oli täynnä rekvisiittaa - oli vastusta, zeneriä, kondensaattoria, iso elko, säätökonkka, yleismittari --- ja vessapaperirullat ---

Sergei

Topi ehti suorittaa K-moduulin kotonaan jo kaksi viikkoa aiemmin. Ensimmäisen T1-moduulin mentyä läpi Topi harjoitteli myös toisella T1-moduulilla. Läpi sekin!

Sergei

Veera on ollut kesäleireillä jo kolme kertaa. Evon leirillä rinnassa tulee tällä kertaa lukemaan "OH2VS". "Pares inter pares." Isä-Harrin, OH2BGR; pajassa on radioasioita kerrattu silloin, tällöin. Jatkossa isä tuskin pääsee enää workkimistuolille.

Sergei

Vessapaperirullia? Ehei - no jaa - vaan opetusrekvisiittaa. Tässä neljä 100 voltin ja 10 Ah:n paristoa (tai akkua) sarjaankytkettynä ....

Sergei

.... ja tässä vastaavasti rinnankytkettynä? Konkreettista, eikö totta. Ja samat rullat saattoi käyttää uudestaan vastusten rinnan- ja sarjaankytkemisen opettamiseen. Ja sitten paperi pois ja konkkien sarjaan- ja rinnankyutekntä. Ja sitten paperi pois kelojen indukstiivinen kytkentä ...

Sergei

Sanni, 12 v., innostui radioamatööritoiminnasta kun Jari, OH2BU; kävi tenttimässä pikkuveli-Topia Tuuloksella ja auttamassa isä-Kim'iä aseman pystyttämisessä. Radioamatööri-lehdet ja esittelymateriaali muuttui nopeasti OH3AC:n kurssimateriaalin lukemiseksi. Ja hyvällä tuloksella - ensin meni k-moduulin läpi hyvin pistein ja sitten T1-moduuli. Hyvä tulos (50/60) ei tyydyttänyt Sannia joten hän halusi vielä uusi tentin ja nyt pistein 53/60!

<

Sergei

Jaska, OH3LV; piipahti välillä opetusluokassa mutta korjasi välillä kerhon laitteita.

Sergei

Harri, OH2BGR; Lohjan kerhon OH2AAB nykyinen puheenjohtaja.

Sergei

ggg

Sergei

Kristina, 12 v, suoritti modulit 1-2 pistettä paremmin kuin pikkusiskonsa ... hups .. nuorempi siskonsa Marina, 9 v. Sitä se ikä tekee! Kristinalla on haussa tunnus "OH2KR" - etunimen kaksi ensimmäistä kirjainta!

Sergei

Kim, OH3EAX; - Topin ja Sannin isä - kaivoi Jaskasta, OH3LV; paljon tietoa ja neuvoja oman aseman pystyttämiseen.

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC