Kerhokirje 8/2014 16.3.2014 Keskustelupalsta avattu, Memma

OH2BU
Viestit: 145
Liittynyt: 14.02.2014 12:24

Kerhokirje 8/2014 16.3.2014 Keskustelupalsta avattu, Memma

ViestiKirjoittaja OH2BU » 17.03.2014 07:06

Ajankohtaista:
- LRC eli Avomerilaivurin radiokurssi la 22.3. klo 10:00-17:00
- SRAL-ilta ma 31.3. klo 18.30 SRAL pj Memma, OH1EG
- OH3AC Keskustelupalsta avattu!

Kurssit ja koulutus:
- Yleisluokan preppauskurssi
- Tutkintoja kerholla ”koska” vain!

Tulevat tapahtumat:

- Esitelmä ma 14.4. klo 18:30 X1M QRP-radiot, OH2BHS& OH2EC
- Kerhon seuraava bulletiini su 30.3. klo 9:30 SA

Muut asiat:
- Vuosikokous 3.3. hyväksyi tilit ja ideoi uutta
- Vuosikokous esittää Jarille, OH2BU; Arvo Laron muistopalkintoa
- Uusia tunnuksia
- Kuka keksikään radion?
- Amsterdam FT5ZM kuvia - tällaista on peditiolla
- Kalakukko-kilpailu toisena pääsiäispäivänä 21.4. - varaa allakkaasi
- Digitaaliset modet rajussa kasvussa ja ”vaatimassa” lisää kaistaa!
- Uusia päivityksiä IC-7700 radioon ja muihin ICOMeihin
- Säädä kuulokkeet oikealle tasolle – vältä stressi
- Viikon turvallisuusvihje – suojalasit silmille jos ronkit sähköistä laitetta
- Hyvä ohje maadoitusputken maahan lyömiseen
- SRAL kesäleiri 3.-6.7.2014 Hankasalmella
- Suomeksi tekstitetty radioamatööritoiminnan esittelyvideo - hieno!
- Bandijakotaulukko seinälle
- Jo 24 uutta omakutsu@oh3ac.fi -sähköpostitunnusta!
- Vuorot
- Jäsenmaksut 2014

Vanhan kertausta:
- Lämminhenkinen geokätköily-esitelmä ma 24.2.
- Hiihtolomaviikon kurssilla 2+2 =4
- QSL-kortteja odottamassa kerholla – hae omasi
- ARRL:n 100-vuotisjuhla
- Rakenna häiriönetsijä!
- 37 uutta radioamatöörisatelliittia taivaalle
- Ham Radio Deluxen ilmaisversioita vielä saatavilla
- OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!
- OH3AC SRAL kerhotoimintapäivillä
- Yle: Radio- ja tv-museo aukeaa tilapäisesti
- Antennikurssi Järvenpäässä
- Kiinnostaako Pietari ja Popovin radiomuseo?
- Haapasaari-peditio 12-17.8.

Ajankohtaista:
Avomerilaivurin LRC radiokurssi ja tutkinto Lahdessa 22.3. klo 10:00-17:00

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; järjestää ensi lauantaina 22.3. klo 10:00-17:00 kaikille avoimen mutta erityisesti radioamatööreille - ja muille joilla on jo radiokokemusta - suunnatun avomerilaivurin LRC-kurssin ja tutkinnon kerhon tiloissa Radiomäellä. Kurssin opettajana toimii Ari Caselius. Ilmoittautuneista, nyt 18, pääosa on radioamatöörejä mutta kaksi paikkaa on vielä vapaana!

Ilmoittautumiset joko koulutus@oh3ac.fi tai Jari, OH2BU; puh. 0400 503221. Kerhon kotisivulta http://www.oh3ac.fi löytyy lisätietoa. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse Viestintäviraston laatima LRC-opas, jota ei ole yleisessä jaossa. Lisää tietoa kurssista löytyy osoitteesta: http://www.oh3ac.fi/ra-kurssi.html


SRAL-ilta Lahdessa ma 31.3. klo 18:30
Kerho järjestää maanantaina 31.1. klo 18:30 SRAL-illan. Liiton puheenjohtaja Memma, OH1EG; saapuu kerholle kertomaan Liiton toiminnasta ja vastaamaan kysymyksiin. Tilaisuus on kaikille avoin. Kahvitarjoilu!


OH3AC Keskustelupalsta nyt avattu!
Kerhon uusi keskustelupalsta, "OH3AC Chat", esiteltiin kerhon vuosikokouksessa ja on nyt avattu sekä kerholaisten että kaikkien muiden käyttöön. OH3AC Keskustelupalstalla olevia juttuja, tiedotuksia sekä osto- ja myynti-ilmoituksia voivat kaikki lukea mutta jos haluaa kirjoittaa, täytyy rekisteröityä. Rekisteröitymisessä edellytetään käytettäväksi radioamatööritunnusta, SWL-tunnusta tai oikeaa nimeä. Nimimerkkeihin emme sorru ..

Keskustelupalsta on lisä kerhon monimuotoiseen ja avoimeen viestintään. Keskustelupalstalla kerhon jäsenet ja muutkin voivat lukea muiden lähettämiä kommentteja ja - mikäli rekisteröityvät - laittaa muiden luettavaksi kommentteja. Keskustelupalsta tulee olemaan myös tärkeä radiolaitteiden osto- ja myyntikanava.

Rekisteröitymiset pyritään hoitamaan nopeasti mutta alussa saattaa ylläpitokin olla vielä turrassa. Haemme myös muutamaa vapaaehtoista mukaan ylläpitoon .... Kiinnostaisiko?

Keskustelupalstan löydät tästä osoitteesta: (laita suosikkeihisi)
index.php


Kurssit ja koulutus
Yleisluokan preppauskurssi?

Tällä hetkellä yleisluokan preppauskurssille on kolme ilmoittautunjutta mutta vielä kun saisimme pari lisää, voisimme alkaa sopimaan preppausaikoja! Preppauskurssi toimii niin, että yhdessä vetäjän johdolla käydään läpi yleisluokan T2-moduulin tutkintoja ja jokaisen kysymyksen kohdalla avataan aihealuetta laajemmin. Preppauksen yhteydessä tutkintokysymykset ja aiheet tulevat näin tutuiksi. Yhdessä illassa ehditään käymään läpi 2-3 kysymyssarjaa ja ilta päättyy aina tutkintoon.


Tutkintoja kerholla ”koska” vain!
Kerholla on kaksi pätevyystutkijaa: Pena, OH3TY; ja Jari, OH2BU. Jos tarvitset tutkintoa – olipa sitten yksittäinen moduli tai koko tutkinto, ota yhteys jompaan kumpaan. Yhteystiedot löytyvät kerhon kotisivulta tai voit lähettää sähköpostia kerhon omatunnusosoitteella oh3ty@oh3ac.fi tai oh2bu@oh3ac.fi.

Tutkinnot voidaan aina järjestää joustavasti kerholla vaikkapa kerhoiltoina, muina iltoina tai jopa viikonloppuisin.Tulevat tapahtumat:
Esitelmä ma 14.4. klo 18:30 X1M QRP-radiot ja antennit

Timo, OH2BHS; ja Arska, OH2EC; saapuvat ma 14.4. kertomaan X1M- QRP-transceiveristä, joka tällä hetkellä on se ”in”-tuote QRP-radiorintamalla. Arska, OH2EC; laajentaa tietämystämme siitä, minkälaisia antenneita laitteeseen voi ja kannattaa asentaa. Tilaisuus on kaikille avoin. Katso lisää Wouxun-sivuilta: http://www.wouxun.us/item.php?item_id=302


Kerhon seuraava bulletiini su 30.3. klo 9:30 SA
Kerhon seuraava bulletiini annetaan su 9.3.2014 klo 09:30 SA. Taajuutena on vanha ja tuttu 3.685 kHz. Bulletiinissa kuulet viimeisimmät uutiset ja ennenkaikkea pääset kuittaamaan bulletiinin ja sen jälkeen pitämään vaikka yhteyksiä muiden kerholaisten kanssa 80 m alueella.

Koska samalla taajuudella alkaa klo 09:45 SA Viitospiirin kerhojen yhteisbulletiini, otetaan kerhon bulletiinin kuittaukset muutaman kHz:n päässä antotaajuudesta, bulletiinin lukijan antamien ohjeiden mukaisesti!Muut asiat:
Vuosikokous hyväksyi tilit ja ideoi

Kerhon vuosikokous eli tilinpäätöskokous pidettiin 3.3.2014. Kokouksessa oli fyysisesti läsnä 26 kerhon jäsentä sekä loistavalla Skype-etäyhteydellä Gerd, DL2SB/OH5SB; Wuppertalista Saksasta. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin ja kokousta johti aina yhtä sympaattisesti Kai, OH2PR.

Kerhon toimintakertomus hyväksyttiin muutamalla lisäyksellä ja korjauksella, tilinpäätös hyväksyttiin ja hallitukselle annettiin vastuuvapaus.

Muissa asioissa Olli-Jukka, OH2OP; teki arvokkaan esityksen että Liiton historiikkitoimikunta ryhtyisi säännöllisesti keräämään kerhojen toimintakertomuksia. Kerhon hallitus valtuutettiinkin tekemään tästä esitys sekä historiikkitoimikunnalle että Liiton hallitukselle. On tietenkin totta, että kerhoissa tehdään suurin osa suomalaisesta radioamatööritoimintatyöstä ja Liiton historian kirjaamisen kannalta tästä on valtava hyöty.
Vuosikokousyleisö antoi myös kiitokset kerhokirjeelle. Vuosikokouspöytäkirjan ja toimintakertomuksen voit lukea kotisivun kautta tai näistä linkeistä:
http://www.oh3ac.fi/OH3AC vuosikokouspoytakirja 3.3.2014.pdf
http://www.oh3ac.fi/OH3AC%20Toimintakertomus%202013.pdf


Vuosikokous esittää Jarille, OH2BU; Arvo Laron muistopalkintoa

Kerhon hallitus ja vuosikokous ovat tehneet esityksen SRAL:n hallitukselle, että kerhon sihteerille Jarille, OH2BU; myönnettäisiin Liiton vuosikokouksessa huhtikuussa Arvo Laron muistopalkinto.

Arvo Laron muistopalkinto on Arvon, OH4PJ; muistoksi perustetun Arvo Laron muistorahaston vuodesta 1969 lähtien myöntämä palkinto liiton jäsenkerhojen toimintaa ansiokkaasti edistäneille henkilöille. Palkintoa on mm viime vuosina annettu seuraaville henkilöille:
2006 Alpo Rummukainen, OH7VL
2006 Jarkko Vääräniemi, OH8HQL
2009 Ernst Ekström, OH2LXB
2010 Jukka Hietaranta, OH1FF
2011 Matti Friman, OH2BDQ
2012 Heikki Launis, OH5XO

Hallitus on esityksessään korostanut Jarin, OH2BU; ansioita kerhon toiminnan aktivoimisessa, monipuolisen esitelmä- ja muun toiminnan järjestämisestä sekä ennen kaikkea kerhon jäsenmäärän tuplaamisessa kolmessa vuodessa sadasta kahteen sataan jäseneen. Erityisesti hallitus esityksessään perusteluissa korosti mm. viime vuoden toimintakertomusta, jonka voi lukea tästä linkistä. http://www.oh3ac.fi/OH3AC%20Toimintakertomus%202013.pdf


Uusia tunnuksia

Viestintävirasto on taas antanut kerhon kursseilla ja tutkinnoissa menestyneille uusia tunnuksia:

OH3SL Päivi, Nastola
OH3ENV Jukka
OH3EOB Ilari
OH1EOE Kimmo
OH1EOF Reino

Onneksi olkoon ja menestystä uuden tunnuksen käyttöön!

Kuka keksikään radion?
Hannu, OH3HA; toimitti kaksi loistavaa linkkiä liittyen radion keksimiseen. Kuten kaikissa suurissa keksinnöissä, niin myös radiossa, jälkipolvet kiistelevät siitä kuka keksinnön teki. Keksimisen kunniasta eivät kilpaile pelkästään perikunnat vaan myös valtiot. Radioaaltoja ei kukaan pystynyt keksimään, nehän ovat fysiikan lakien mukaisia asioita ...

Ensimmäisessä linkissä
http://www.youtube.com/watch?v=eRyMxhTApAo
venäläiset vakuuttavat että Aleksander Popov'ille pitää antaa kunnia radion keksimisestä. Tämähän voisi sopia meille suomalaisille, koska todistetusti Popov teki kokeiluitaan Suomessa vuonna 1900. Muistakaa toki mahdollinen matka Popovin radiomuseoon Pietariin!

Toisessa linkissä,
http://www.youtube.com/watch?v=kiDo6xCrVrM
vastaavasti Gugliemo Marconi todistetaan ”roistoksi” ja muiden tekemien keksintöjen varastajaksi. Marconia pidetään yleisesti radion keksijänä tai ainakin ensimmäisenä, joka patentin sai.

Oli niin tai näin, varmaa kai on että kenellekään yhdelle Pelle Pelottomallr ei kunniaa voi antaa, radio keksiminen oli yhteistyötä – monelle kuuluu kunnia erilaisten keksintöä auttaneiden palasten keksimisestä. Wikipedian sivu kertoo yleisesti kuka mitäkin teki radion keksimisessä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Radio

Ei missään tapauksessa pidä unohtaa myöskään E. M. C. Tigerstedtiä, ”Suomen Edisonia”, suomalaista keksijäneroa Elimäeltä, joka oli mm. kehittämässä radioputkea. Ilman traagista kuolemaansa nuorena hän olisi hyvinkin saattanut olla yhtenä "suurista"
http://fi.wikipedia.org/wiki/Eric_TigerstedtAmsterdam FT5ZM kuvia
Nodir, EY8MM; oli eräs helmikuisen Amsterdam-saaren, FT5ZM; operaattoreista. Nodir on kerännyt kotisivulleen 105 kuvaa matkasta saarelle, asemien pystyttämisestä, workkimisesta ja tietenkin myös saaren luonnosta. Kannattaa katsoa kuvat seuraavasta linkistä ja heittäytyä DX-pedition kelkkaan, jossa 14 miestä kukin käyttivät kuukauden vapaa-aikaansa ja isot summat rahoja antaakseen meille mahdollisuuden pitää yhteyksiä harvinaiselle saarelle.
http://www.ey8mm.com/pictures/view-album/61


Kalakukko-kilpailu toisena pääsiäispäivänä 21.4.
Suurin kotimainen kilpailu, Kalakukko-kilpailu, järjestettään tänäkin vuonna toisena pääsiäispäivänä. Kotimaiset kilpailut ovat hauskoja eikä niihin tarvitse osallistua veren maku suussa – paitsi jos haluat voittaa. Kaikessa rauhassa voit omaan tahtiisi antaa pisteitä muille ja samalla pitää kymeniä yhteyksiä muutaman tunnin aikana.


Nyt se on todistettu: Digitaaliset modet rajussa kasvussa ja ”vaatimassa” lisää kaistaa!
Kotimaista radioamatööritoimintaa seuranneet ovat jo pitkään huomanneet trendin, että digitaaliset työskentelymodet ovat yhä suositumpia. Nyt tämä on myös todistettu!

Clublog.org -sivusto, joka kerää amatöörien yhteyslokeja, on tehnyt tilaston siitä, miten sähkötyksen, puheen (SSB) ja digitaalisten yhteyksien määrä on jakaantunut viimeisten vuosien aikana. Tilasto perustuu siis todellisiin lokitietoihin.

Sähkötyksen osuus on hitaasti, yllättävän hitaasti pudonnut 50 vuodessa 70 %:sta 50 %:iin. Puheyhteydet vastaavat olivat kulta-ajassa 1980-90 luvulla, mutta niiden osuus on hiljaa laskenut 30 %:iin. Digitaalisten yhteyksien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa nopeasti 20 %:iin!

Kehitys on luonnollinen – puheella pidettävät yhteydet vaativat isompia tehoja ja parempia antenneita kun taas pidettäessä RTTY, PSK31 tai vastaavaa yhteyttä, selvitään pienemmillä tehoilla ja antenneilla, kusonpito ei häiritse perhettä ja kuson yhteydessä voi samalla katsoa televisiota tai juoda kahvia! Ei kaikilla ole mahdollisuutta hyviin antenneihin mutta kyllä halua pitää kaukoyhteyksiä!

Katso mielenkiintoinen artikkeli ja taulukko: http://g7vjr.org/2013/11/what-percentag ... os-are-cw/

Digitaalisille työskentelymodeille on varattu hamibandien keskeltä kaista. Nyt Yhdysvaltojen amatööriliitto ARRL on ajamassa näiden kaistojen leventämistä sääntömuutoksilla.


Uusi päivitys IC-7700 radioon

Kaikki tietävät ja ymmärtävät, että tietokoneisiin tulee uusia käyttöjärjestelmiä ja niihin aika ajoin päivityksiä. Mutta näin on myös radioamatöörilaitteissa – nehän ovat pieniä tietokoneita.

ICOM on julkistanut erään lippulaivansa, IC-7700 transceiverin uudet päivitykset.

Icomin sivulta http://icomamerica.com/en/downloads/Default.aspx
löytyy paitsi tuon lippulaivan, myös monen muun Icomion valmistaman laitteen päivitystiedostoja, ohjausohjelmia, käyttöohjeita ym. Päivytyksillä vastaanottimet saadaan herkemmiksi, niihin voidaan siirtää uusia ominaisuuksia jne.


Säädä kuulokkeet oikealle tasolle
ARRL:n viikottain ilmestyvä ”Contest Update” -sähköpostikirje antaa neuvon erityisesti kilpailutyöskentelijöille mutta pätee myös tavalliselle työskentelijälle:
Kun ryhdyt workkimaan, säädä vastaanottimen äänenvoimakkuus kuulokkeissa ja muut säädöt sellaiseksi, että tuntuu mukavalta kuunnella ja puhua mikkiin.

Tutkimukset ovat todistaneet, että mitä kovemmalla kuulokkeet tai kovaääniset ovat, sitä enemmän mikrofoniin huudetaan. Samalla kun voimakas huutaminen aiheuttaa mikrofoniin säröä ja puhe saattaa mennä vasta-asemalle vaikeasti luettavaksi, samalla oma stressitaso nousee ja taas huudat mikkiin voimakkaammin ja taas on vasta-asemalla enemmän vaikeuksia ymmärtää sinua.

Kilpailutyöskentelyyn pätee siis sama kuin hätäliikenteeseen: puhu rauhallisesti, älä kiirehdi äläkä nosta äänenkorkeutta.


Viikon turvallisuusvihje – suojalasit silmille jos ronkit sähköistä laitetta.
Myös Yhdysvalloista tulee tärkeä turvallisuusvihje. Jos ronkit linukkaa, vastaanotinta, lähetintä tai oikeastaan mitä tahansa sellaista laitetta, jossa on sähköt päällä, laita silmiesi turvaksi suojalasit. Erityisesti, jos laitteessa on näkyvillä ja suojattonama lasisulake. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun lasisulake on räjähtänyt oikosulusta ja sadat lasinkappaleet ovat lentäneet ympäriinsä vahingoittaen mm silmiä.


Hyvä ohje maadoitusputken maahan lyömiseen
Myös jenkeitä tulee hyvä työskentelyvihje: Joskus on tarve lyödä maahan maadoitustankoja esim. kun ollaan tilapäisesti jostakin äänessä. Maadoitustankoon, jonka korkeus saattaa olla 50-70 cm, on vaikea osua kirveellä tai vasaralla, koska jokaisen lyönnin jälkeen tanko alkaa heilumaan. Poraamalla pitkään lautaan tai lankkuun reikä tankoa varten, heiluminen saadaan loppumaan ja vasaralla osuus tankoon paremmin. Seuraavasta Youtube-videosta saat hyvän kuvan ajatuksesta.
http://www.youtube.com/watch?v=0sLv4LLVPbA


SRAL kesäleiri 3.-6.7.2014
SRAL:n kesäleirin järjestää tänä vuonna Keski-Suomen Radioamatöörit ry, OH6AD. Leiri pidetään Hankasalmella, lomakeskus Revontulessa 3.-6.7.2014. Varsinainen leirisivusto on vielä tekeillä mutta kannattaa kurkkia kerhon sivulle http://www.oh6ad.fi aina silloin tällöin.


Suomeksi tekstitetty radioamatööritoiminnan esittelyvideo

Hyviä suomenkielisiä radioamatööritoimintaa esitteleviä videoita ei juurikaan ole. Eikä taida olla edes huonoja sellaisia, kun esittelyvideoita ei juurikaan taida olla.

Anton, OH2FNZ/OG2K; on nyt tekstittänyt suomeksi Englannin Liiton RSGB (Radio Society of Great Britain) tekemän videon. Tekstitys toimii hyvin ja koko video antaa hyvän kuvan tästä harrasteesta. Kannattaa siis klikat seuraavaa linkkiä jos ja kun haluaa tuttavalle tai työkaverille näyttää mistä on kyse. Videon pituus on 10:22
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 59Fpa1kMcsBandijakotaulukko seinälle
On suoraa hulluutta opetella opettelun vuoksi ulkoa, missä bandia alkaa, missä bandi loppuu ja missä saa sähköttää, digitalisoida tai pitää kusoja puheella. Taajuudet löytyvät radioamatöörimääräyksistä, jollaiset jokaisella on tietenkin rigin vieressä.
Mutta vielä helpomminkin voi asian hoitaa. Kerhon sivulta osoitteesta http://www.oh3ac.fi/bandijako.pdf löydät tyylikkään yksisivuisen taulukon tai ”kuvaston”, jonka voit kiinnittä ham shäkin seinälle ja tiedät missä workkia!
http://www.oh3ac.fi/bandijako.pdf


Jo 23 @oh3ac-omakutsua! Mikä on omakutsu?
Kerhon kotisivun nyt siirryttyä uudelle palvelimelle voimme tarjota kerhon jäsenille ja kerhokirjeen lukijoille uusia palveluita.
”omatunnus”@oh3ac.fi -omakutsuja on nyt avattu 23 kpl kerhon jäsenelle!

Mikä on omakutsu?
Omakutsu on sähköpostiosoite esim. oh2bu@oh3ac.fi johon osoitetut sähköpostit kääntyvät automaattisesti henkilön omaan vakiosähköpostiin.

Miksi omakutsu?
Omakutsu on helppo muistaa ja se on helppo kertoa kaverille. ”Laita se sähköposti oh3ac-omakutsuuni.” Ei tarvitse tavata etunimi.sukunimi(ät)pp4.inet.com – tai mikä se olikaan?
Omakutsu on lyhyt – lyhyempää sähköpostiosoitetta tuskin muualta saat! Ja se on ainutlaatuinen! Omakutsu on vaivaton kerhon lisäpalvelu ja samalla teet kerhoa tunnetuksia muille!

Mikäli sinulla ei ole radioamatöörikutsua – ja joka tapauksessa - voit saada omakutsun myös nimellesi esim. matti.meikalainen@oh3ac.fi

Jos haluat @oh3ac.fi -sähköpostiosoitteen, laita sähköpostia osoitteeseen omakutsu@oh3ac.fi


Vuorot
Kerhon kahvinkeittovuoroja on sovittu seuraavasti:
17.3. Markku, OH3EAU
24.3. Rane, OH2FZ
31.3. Kalevi, OH3NAO


Jäsenmaksut 2014:
Vuoden 2014 jäsenmaksu - muistathan?
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; vuoden 2014 jäsenmaksut ovat samat kuin edellisinä vuosina: aikuisjäsenet 20 € ja perhejäsenet, nuoret (<15 v), opiskelijat ja työttömät 10€.
Voit auttaa sihteeriä ja taloudenhoitajaa ja kerhon taloutta maksamalla jäsenmaksusi oma-aloitteisesti kerhon tilille SAMPO FI 77 8000 2505 9450 05. Laita nimesi ja kutsusi viestiosaan.

Vanhan kertausta
Lämmin Geokätkeily-esitelmä 24.2.

Kerhon kevään ensimmäistä esitelmää Radiomäelle oli tullut kuuntelemaan 22 kerholaista. Tuija ja OM Samuli, OH2MGA; kertoivat mitä geokätkeily on, minkälaisia kätköjä löytyy ja näyttivät kuvia omista kätköilyretkistään. Pariskunta onkin löytänyt jo 1.300 kätköä – eikä pelkästään Heinolan-Lahden alueelta! Kuvista selvisi myös, että välillä kätköjen löytäminen saattaa olla hyvinkin fyysistä: uida saareen, nousta tikkailla puuhun tai vaikkapa ryömiä ison ojarummun sisälle. Kiitokset Tuijalle ja Samulille hienosta ja monipuolisesta esityksestä.

Hyvä opas kätköilstä kiinnostuneelle löytyy osoitteesta:
http://www.geocache.fi/materiaali/ala_r ... ijaksi.pdf


Intensiivikurssilta 2+2 =4
Hiihtolomaviikon intensiivikurssi loppui melkein heti kun alkoi! Oppilaat olivat lukeneet kotiläksynsä eli kerhon luentomonisteet niin hyvin, että heti ensimmäisen päivän puolenpäivän jälkeen olivat K-moduulit suoritettu.
Toisena päivänä kurssi alkoi lähes puoli tuntia etuajassa ja T1-moduulin puolinopean luennan ja kertauksen jälkeen pidetyssä tutkinnossa kaikki menivät läpi! Yhteensä siis 2+2=4. Hyvän kurssin lopuksi eli pisteeksi sen i-kirjaimen päälle pidettiin vielä muutamat hikikusot 80 metrillä ja mm Lauri, OH3RL; antoi kusossa hyviä neuvoja! Myös Päivi, tuleva OH3SL oli koko kurssin mukana.

ARRL:n 100-vuotisjuhla
Yhdysvaltain radioamatööriliitto ARRL (American Radio Relay League) viettää tänä vuonna 100 vuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi Liiton pääasema W1AW on mm. äänessä eri paikoista ja piireistä ympäri mannerta.
Radio Relay League? Miksi ei Amateur Radio League? ARRL:n nimi tulee niiltä ajoilta, jolloin lyhyitä aaltoja ei vielä ollut löydetty ja viestit ja sanomat välitettiin lähinnä keskiaalloilla asemalta toiselle. (Relay = välittää)

Juhlavuotensa kunniaksi ARRL on tehnyt videon, jonka voi katsoa tai ladata osoitteessa:
http://www.youtube.com/ARRLHQ

Jos on kiinnostunut radioamatööritoiminnan historiasta ja missä alkujuuremme ovat, kannattaa käydä katsomassa ARRL:n historian eri vaiheista tehdyn esityksen osoitteesta:
http://www.arrl.org/ARRLTimeline/

Muuten, ARRL:n jäsenmäärä on edelleen lievässä kasvussa, Liittoon kuuluu nyt 161.000 jäsentä ja sillä on varsin merkittävä vaikutusvalta ja asema lähes kaikessa radioon ja taajuuksiin liittyvissä lainsäädännöissä. ARRL on myös kansainvälisen radioamatööriliiton, IARU, ”kotipaikka”.


Rakenna häiriönetsijä!

Aika monella meistä on lähellä olevia häiriöitä, tuntemattomista lähteistä, jotka haittaavat workkimista (yhteyksien pitämistä). Ruotsin Liiton

SSA (Svenska Sändareamatörer) sivuilta löytyy kaksiosainen rakennusohje laitteeseen, jolla häiriöt pystyy kätevästi löytämään. Rakennusohje perustuu vastaavaan, saksalaisessa Funkamateur-lehdessä olleeseen artikkeliin. Kätevä vehje, jos haluaa vähän näprätä ja rakentaa:
http://www.ssa.se/dev/bygg-ett-matverkt ... -som-stor/

37 uutta radioamatöörisatelliittia taivaalle
Samaisen Ruotsin Liiton SSA sivulta löytyy myös jo vähän vanha uutinen, että viime vuoden viikon 47 aikana taivaalle lähetettiin 37 uutta radioamatöörisatelliittia. Satelliitit laukaistiin radoilleen sekä yhdysvaltalaisesta raketista että venäläiseltä avaruusasemalta.

Jutun löydät osoitteella:http://www.ssa.se/

Radioamatöörien tekemiä satelliitteja lienee taivaalla nyt jo pitkälti toista sataa. Joidenkin kautta voi pitää yhteyksiä mutta useimmat lähettävät vain ns. telemetriatietoa eli tietoa jostakin ionosfäärin tai avaruuden ominaisuudesta.
Ensimmäinen radioamatöörisatelliitti oli vuonna 1961 lähetetty ”OSCAR” (Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio ) joka lähetti sähkötyksellä ”HI”.


Ham Radio Deluxen ilmaisversioita vielä saatavilla
Ham Radio Deluxen kehittäjä Simon Brown, HB9DRV, on myynyt softan oikeudet USA:aan HRD Software LLC:lle, joka myy HRD 6-version lisenssiä hintaan 99,95 USD. HRD:n ilmaiset 5-versiot löytyvät toistaiseksi edelleen osoitteessa
http://www.iw5edi.com/software/ham-radi ... load-links
5- ja 6-versioiden erot ovat lähinnä käyttöliittymässä.
(Tnx OH3NE ja OH3BK)

OH3AC SRAL kerhotoimintapäivillä
Uudessakaupungissa järjestettiin 15.-16.2. SRAL:n kerhotoimintapäivät. Kahden Liiton edustajan lisäksi osanottajina oli 13 henkeä pääasiassa lounisesta Suomesta. Tilaisuuden teemana oli ”Elmeröinti kerhoissa” ja alustuksen piti Allu, OH1FJK; otsikolla ”Elmeröinti ja Skype opetusmuotona ”. Elmeröinti on laaja käsite, mutta tarkoittaa yleisesti ottaen vanhempien amatöörien vastuuta olla tukemassa nuoria amatöörejä.
Mukana olleet kerhojen osanottajat kertoivat toiminnastaan. Jarin, OH2BU; esittelymateriaalin Lahden Radioamatöörikerhosta, OH3AC; löydät tästä linkistä: http://www.oh3ac.fi/OH3AC esittely.pdf

OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!
Kerhotoimintapäivillä selvisi myös, että Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; on tiettävästi Suomen suurin nuorten kouluttaja ja nuorisokerho. Kerholla on 22 alle 25-vuotiasta jäsentä, joista 21:llä on radioamatööritutkinto. Kaikki nuoret on koulutettu kolmen viime vuoden aikana.
OH3AC onnittelee Allua, OH1FJK; joka Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n yhteydessä on kouluttanut 19 partiolaista radioamatööriksi. Allu on porukan ”Elmeri” ja mm. antaa viikottaisen bulletiinin partioryhmälleen 2 metrillä.


Antennikurssi Järvenpäässä

Toinen antennikurssi järjestetään maaliskuun lopulla - huhtikuun alussa. Aika ilmoitetaan heti kun osien tulo varmistuu.
Kurssilla voi tehdä: (1): 5 bandin trappidipoli, pieni teho. Osat 50 € tai
(2): - 40-80-160 m, iso teho. Osat 70 €
Kurssilla valmistetaan trapit ja antennilangat, viimeistelyn jokainen tekee kotona. Antennin viritys Eskon, OH2ME; luona sovittuna aikana. Kurssipaikka on vanha tuttu kokoontumistila Ollin, OH2OW; luona osoitteessa Torpantie 7 A, Järvenpää.
Ilmoittaudu kurssille Eskolle, OH2ME; puh. 0400 944776 tai sähköpostilla oh2me@sral.fi. Ilmoittaudu pikaisesti varmistaaksesi paikkasi. Kurssille voidaan ottaa vain 12 osanottajaa.


Kiinnostaako Pietari ja Popovin radiomuseo?

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit, OH2AP; suunnittelee matkaa Pietariin.
Ajankohtana 9.-11.5. tai edellinen viikonloppu. Ongelmana on, että toukokuun alussa on Vappu ja ns. Voitonpäivä 9.5. Nämä viikonloput ovat melkoista juhla-aikaa ja samoin myös seuraava, jolloin alkaa 'Valkeat yöt' -juhlallisuudet. Toinen vaihtoehto on siirtää matkaa elokuun loppupuolelle, jolloin ohjelma-aikataulu ei olisi liian kiireinen. Meno olisi perjantaiaamun Allegrolla Hki-Pietari kello 06:12-10:48 ja paluu sunnuntaina Pietari-Hki kello 15:25-18:01.

Majoittumisen jälkeen käynti Popovin kotimuseolla. Lauantaina käynti Junona -torilla, 'radiohenkisellä' kirpputorilla jossa voi tehdä hyviä löytöjä. Paikalliset amatöörit ovat lupautuneet esittelemään ja olemaan oppaina. Majoittumiseen hotelli Dostojevski, jossa metroasema samassa rakennuksessa ja sijainti keskeinen.

Hintaa kertyisi seuraavasti: Ryhmäviisumi, Majoitus 2 yötä jaetussa 2 hengen huoneessa aamiaisella 317 eur/hlö + toimistokulut 15 eur. Lisäksi tulee tietenkin kuluja matkasta junalle ja kulkemisista Pietarissa. Hinnat edellyttävät vähintään 6 henkilöä
Viisumia varten passin on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Käsittelyaika on 8 arkipäivää.
Jos olet kiinnostunut matkasta, ilmoittaudu Jarmolle, OH2GJL. Kerro myös, kevät vai syksy olisi mielestäsi parempi ajankohta matkalle.


Haapasaari-peditio 12-17.8.2014
Jartsu, OH5ZN; järjestää ensi kesänä pedition Haapasaareen, ilmoittautumiset 1.7.2014 mennessä. Majoitus ja asemapaikat saaren entisellä kansakoululla, jo hyväksi koetulla formaatilla.
Kansainvälinen majakkaviikonloppu osuu pedition ajalle, aktiviteettia myös sillä rintamalla. Tiedustelut ja punkkavaraukset: Jartsu, OH5ZN; jarimyntti@gmail.com tai puh. 0400 906513.

Merkkaa itsellesi kahvinkeittovuoro!
Kerhon pöydältä löydät vuorolistan, johon voit merkata itsellesi kerhoillan kahvinkeittovuoron! Ei suuri vaiva silloin, tällöin tehtynä mutta iso asia kerholle kerhoiltana tuleville!
Kirjoitti
Jari, OH2BU

Palaa sivulle “OH3AC Kerhokirje”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa