Digimode ja uudet amatöörit

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
OH3EQY
Viestit: 25
Liittynyt: 26.02.2015 09:17

Digimode ja uudet amatöörit

ViestiKirjoittaja OH3EQY » 08.03.2015 13:41

Itsellä on lupalappu päivätty 7.11.2014. Eli uusi hamssi vaikka kaikkea muuta radioiden kanssa onkin tullut leikittyä. Kokeet kävin suorittamassa messujen yhteydessä ja vähän turhankin helpoksi tuon digimoden mielessäni määrittelin. Mutta mutta... Nyt on takana yli 1000 yhteyttä ulkomaille ja 74 maata.

Suosittelen nyt vajaan 3kk kokemuksella digimodea kaikille uusille miksei myös vanhoille, jotka eivät ole tutustunut kyseiseen osa alueeseen tätä harrastusta. Tuolla modella saa pitkiä yhteyksiä ilman kalliita antenni systeemeitä. Myöskin tuon aloitus ei vaadi kalliita sijoituksia. HF radio, tietokone, vähän "johtoja" ja melkein antenni kuin antenni näillä pääsee jo kohtuu hyvin alkuun. Nälkä kasvaa syödessä tietysti ja paremmat laitteet alkaa kiinnostaa, kuten kaikessa. Suurin hyöty tuosta modesta on tutustuminen oikeasti oman radion ominaisuuksiin. Tulee suodattimet ja niiden toiminta hyvinkin tutuksi. Paremmin nuo suodatukset mielestäni ymmärtää, kun tuota vesiputous näyttö seuraa niitä heikompia asemia metsästäessä. Tuo kielitaito puheella kun ei itsellä ole paras mahdollinen, niin tuo digimode ohelmien valmiit makrot ovat loistava keksintö.

Nuo alku kustanukset oli itsellä radion ja tietokoneen lisäksi 25 euroa. Sillä sai Kiinasta cat kaapelin ja äänikortin usb liitäntään valmiilla johdoilla Yasuun. Toimi alkuun kohtuudella. Nuo on jo vaihtunut Yasun SCU-17 (n.200). Ero on suuri, mutta tuolla 25 euron alku sijoituksella pidin yhteyksiä n. 750 ja pisin 16 tkm.

Tuolla digimodella tulee hyvin tutuksi käynänössä lyhenteet sekä radioliikenteessä että ne radion toimintojen lyhenteet... ALC eipä paljon kerro uudelle mitään. Tosin kun yhteyksiä on pitänyt useita sen merkitys kasvaa. SWR mitä se oikeasti vaikuttaa radion käyttäytymiseen nyky koneissa. DBF miten se tulee säätää, että heikon aseman oieasti pysyy lukemaan ym radiosta.. YM.

Hauskin alukuun oli istselle etsiä mitä tarkoittaa lyhenne BTU. No nettikään ei sitä kertonut ja sitten kun sen tajusin huomasin kuinka aloittelia olen.

T:OH3EQY

OH3EPZ
Viestit: 15
Liittynyt: 07.10.2014 22:37

Re: Digimode ja uudet amatöörit

ViestiKirjoittaja OH3EPZ » 13.03.2015 16:39

Sielläpä on pidetty tohinaa! Täällä on vasta 52 maata. Tosin kusoiluja olen päässyt pitämään puolessa vuodessa ehkä kahden viikon verran tehollisesti laskettuna.

Kunhan kevät koittaa ja maa sulaa, niin haaveissa on pystyttää mökille Oikea QTH, jossa antennit olisivat kunnolla korkealla ja maassa reilusti kuparia. Sitä ennen workin kompromissiolosuhteissa lähinnä neljännesvertikaaleilla. Otan sen harjoitteluna, vaikka kusoja kertyykin. Muistaakseni eqsl-boksissa on 600 kuittausta.

Digi on ollut minulle tähän asti yhtä kuin PSK, koska se on ollut vanhastaan tuttua. Vasta viime kerralla pääsin auttavasti perehtymään RTTY:hyn. Ihanteellinen squelchin ja signaalin voimakkuus on vielä hakusessa. Minulla on vahva epäilys, että kunhan säädöt saan opittua, niin rtty:llä on vielä paljon annettavaa. Hellschreiber olisi metkaa, jos sitä jostakin löytäisi.

SSTV kiinnostaisi suuresti, mutta toistaiseksi se on ollut melkoista pelleilyä, koska tämänhetkisillä virityksillä joutuu käyttämään yhtä läppäriä lähettämiseen ja toista vastaanottoon, ja vanhan Kenun taajuusvakavuudessa ja lukematarkkuudessa on huomautettavaa. Saa kertoa, jos tietää, miten tämän voisi tehdä mahdollisesti vieläkin vaikeammin. Kokeilen sitä välittömästi!
Siitä huolimatta...

Kuva

Tuossakin oli kaiken huipuksi antennina 200 metrin pitkälanka, koska sen suuntakuvio oli ainoana edes sinne päin.

Tuli Kenun mukana mikrofonikin. Kertaakaan en ole käyttänyt... :oops:


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 35 vierailijaa