Kursseja 11/2015: Sähköt poikki -ilmoittautuminen 8.11.2015 tänään!

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kursseja 11/2015: Sähköt poikki -ilmoittautuminen 8.11.2015 tänään!

ViestiKirjoittaja oh2op » 08.11.2015 03:33

https://www.mpk.fi/Default.aspx?tabid=943&id=83886

Suorittamisaika

Alustava ohjelma
08.30 Ilmoittautuminen Askonkatu 10 PHkotuyks:n luokassa
09.00- 16.00 Koulutus, sisältää lounaas
16.30 Kurssin päättäminen ja palaute
Sisältö

Kurssi alkaa lauantaina 21.11.2015 klo 09:00 osoitteessa Askonkatu 10 Lahti. Osallistujia otetaan vastaan ja aamukahvia on tarjolla klo 08:30 alkaen.

Kurssin osallistujat perehdytetään varautumaan ja toimimaan oikein sähkökatkoksen sattuessa ja heille annetaan toimintamalleja pitkästä sähkökatkoksesta selviytymiseksi.

Kurssi: Sähköt poikki – selviydytkö ?
Aika: Lauantai 21.11.2015 klo 09:00 - 16:00.
Paikka: MPK Päijät-Hämeen KOTU-yksikkö, Askonkatu 10, Lahti.

Kurssi toteutetaan pääosin sisätiloissa.

Kurssiin liittyy myös verkko-opetusmateriaalia PVMoodlessa:
https://www.pvmoodle.fi/login/index.php

Kurssin ohjelma on pääpiirteittäin seuraava:

1. Kurssin avaus,
2. Suomen sähköjärjestelmä,
3. Sähköverkon tyypillisimmät häiriötilanteet,
4. Sähköverkon haltijan varautuminen sähkökatkoihin,
5. Kotitalouden omatoiminen varautuminen sähkökatkoihin,
6. Viestintä pitkään kestävän sähkökatkon aikana,
7. Selviydy sähköttä – soveltava osuus,
8. Kurssin päättäminen ja palautteet.

Kurssi päättyy lauantaina 21.11.2015 klo 16:00 mennessä.

Kurssin hintaan sisältyvät luennot, kahvitukset, lounas ja vakuutus. Kurssimaksu suoritetaan ohjeiden mukaan ennen koulutuksen alkua. Maksuohjeet ja muu tarkempi informaatio lähetetään sähköpostilla tai tarvittaessa muuten ilmoittautumisen jälkeen.

Kurssi on MPK:n varautumis- ja turvallisuuskoulutusta, jonka toteutuksesta vastaa Päijät-Hämeen KOTU-yksikön viestiryhmä.

Kurssinjohtaja Esko Sutela
esko.sutela@suomi24.fi
040 501 9393

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Kursseja 11/2015: Sähköt poikki -ilmoittautuminen 8.11.2015 tänään!

ViestiKirjoittaja oh2jin » 08.11.2015 20:28

Valitettavasti en pääse osallistumaan, koska osallistun turpo-seminaariin Kuopiossa. Positiivista tässä Lahden kurssissa on se, että kurssilla on verkko-opetusta PVMoodlessa ja sen todellakin soisi lisääntyvän kansalaisten kouluttamisessa. Hyödyntäkää PVMoodlen puolelle jakoon laitetut ennakkomateriaalit sekä työtilat ja olkaa tarkkaavaisina kurssilla!

Huittisten vastaavalla kurssilla oli esillä kokolailla sama aihepiiri (ilman PVMoodle-mahdollisuutta) ja luentojen sekä jaetun materiaalin perusteella heräsi muutamia ajatuksia, joita voisin näin sivusta laittaa mahdollisille Lahden kurssin osallistujille mietintään. Kysymykset ovat nyt radioamatöörin kannalta ja nimenomaan pohjustamaan sitä, mitä luennoitsijoiden esityksistä kannattaisi poimia esiin.

* Verkkotoiminnoissa voi vain epäonnistua => Kuinka ja missä tilanteessa verkkoyhtiö näkyy sähkön käyttäjälle?

* Kantaverkon kytkentätilanteet vs. alue- ja jakeluverkkojen kytkentätilanteet (so. syöttösuunnat)

* Tiedottamiskanavat => Kantaverkon sekä alue- ja jakeluverkon häiriöissä

* Sähköverkkojen aputoiminteet => muuntoasemien tietoliikenneyhteydet, akustot, UPS-laitteet, linkit, radiopuhelinjärj. kanta- vs. alue- ja jakeluverkoissa

* TOUKO 2011-harjoituksen (http://www.fingrid.fi/fi/asiakkaat/asia ... spaiva.pdf http://www.fingrid.fi/fi/asiakkaat/asia ... 6.2011.pdf) tulokset Lahden tai oman kotikunnan alueella => case: kantaverkkohäiriö arkipäivänä klo 12. Milloin saadaan sähköt takaisin esim. Lahteen tai muualla valtakunnan osiin?

* case TOUKO 2011: Onko satelliittipuhelimista ja VIRVE:stä muodostunut kantaverkkohäiriössä korvaamaton viestiväline? Onko oletus että viestivälineet toimivat?

* Alue- ja jakeluverkkohäiriön kehittyminen => ensimmäiset viat, tasaantumisvaihe (vikojen väheneminen), muutama tunti ja viat kasvavat hallitsemattomasti

* Viankorjausjärjestys alue- / jakeluv.: 110 kV -> sähköasemat -> 20 kV -> 0,4 kV => Miten mahdollistetaan vikapartioiden kulkeminen ja johtaminen? Miten varmistetaan dieselgeneraattorien siirtyminen sähköasemille?

* Onko niin, että resurssien riittävyys (työryhmät) on yksi osakokonaisuus, toisen osakokonaisuuden ollessa työryhmien paikallistuntemus? => Korjaustoiminnan johtamisen haasteet

* Pörssihinta = Norjan hinta => Kun pörssissä huipputuntihinta on esim 50...100 snt / kWh, ollaan lähellä että Fingrid Oyj asettaa rajoituksia

* Onko ruokahuolto huomioitu varavoimasuunnitelmissa ja onko sille varattu omat dieselgeneraattorit? => vai paistetaanko nuotilla makkaraa? :mrgreen:

* Onko polttoainevarasto täydennetty (auton tankissa ei koskaan alle puolta!) ja asianmukaisesti hajasijoitettu? Onko käteistä rahaa (automaatit jumissa) sekä onko riittävä kotivara jos kohteeseen tulee lisähenkilöitä?

* Onko RA-aseman asiakirja-aineistoa paperilla ja mikä on riippuvuus tietokoneista jos ainoa sähköenergia ovat 4,5, V taskulampun paristot?

* Onko jopa niin että sota-ajan ihmiset (70+) selviäisivät sähköttä pidempään kuin nuorempi polvi? => Asenne, tiedot, taidot!


Kannattaa myös tutustua ennalta vaikkapa tuohon aineistoon

http://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti ... versio.pdf

http://www.defmin.fi/files/1436/pitka_s ... a_yett.pdf

Miettikää ennakkoon kuinka kauan oma kenttäkelpoinen radioamatööriasema voi virtalähteensä puolesta toimia ja kuinka aseman henkilöstön huolto on toteutettavissa? Mitä järjestelyjä kolmen vuorokauden toiminta-aika "keskellä ei mitään" vaatii? Miten asemien toiminta-ajat poikkeavat metsä-, parakki- ja ajoneuvoasemilla? Näitä kysymyksiä ei varmasti tällä kurssilla tule ainakaan tuollaisenaan vastaan, mutta oman toiminnan kannalta ja vaikkapa kerhon sisäiseen keskusteluun tulisi radioamatöörin näitä ja monia muitakin miettiä :!: Lisäksi viestivälinepuolelta mietintään myös vaihtoehtoiset viestivälineet, kuten lippuviestitys tai lähettitoiminta.

Näkisin jopa lippu- ja valoviestityskurssin ("kuinka selviän viikon mäellä liput kourassa") olevan paikallaan, sillä lähettimien hyytyessä on hyvin todennäköistä että lähettitoiminnan lisäksi radioamatöörit joudumme liput ja lamput kourassa miehittämään kotikunnan korkeimman kukkulan => Viestittäminen esim. pelastuslaitoksen päivystyspisteen (ajoneuvo esim jonkin marketin pihassa) tai kunnantalon välillä. Vahva oletus lienee se, että viimekädessä radioamatöörit välittävät viestin vaikka paljain käsin?

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Kursseja 11/2015: Sähköt poikki -ilmoittautuminen 8.11.2015 tänään!

ViestiKirjoittaja oh2jin » 18.11.2015 18:01

Sopivasti kurssinne alla on ensi perjantaina 20.11.2015 Saksan TV:ssä dokumenttiohjelma massiivisen lumentulon aiheuttaman pitkän sähkökatkon vaikutuksista

http://www1.wdr.de/fernsehen/dokumentat ... d-100.html

Neljännesmiljoona ihmistä Münsterlandissa oli ilman sähköä. Ochtrupissa (19000 asukasta) kesti sähkökatko kuusi päivää. Toivottavasti dokumenttielokuva on katsottavissa myös Suomessa. Valitettavasti on saksaksi eikä tekstitystä ole suomeksi, mutta kielitaitoiset varmaan suomentavat toisille katsojille.


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 33 vierailijaa