Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2op » 02.10.2015 20:35

http://www.ksoy.fi/kotitalouksille/sahk ... un-tilanne

Kouvolassa jo on sähkökatkoksia Kymenlaakson sähköllä!

http://sahko.hylly.org/#/nyt

Onko mitään kommentteja Kouvolan puheradiopalvelimella?

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2jin » 11.10.2015 13:02

Sähkökatkoista ja varautumisesta yleensäkin oli taannoin hyvä radio-ohjelma, jossa SPEK:n varautumisjohtaja Karim Peltonen käsitteli asiaa. On huomattava että niin taajamissa kuin maaseudullakin on syytä varautua kolmen päivän sähkökatkoksiin. Se on hyvä ohjearvo lämmitykselle, juomavedelle ja ruoalle, so niiden varastoinnille. Sekä myös ULA-vastaanottimen paristoille! Kannattaa kuunnella tuo radio-ohjelma

http://areena.yle.fi/1-2779264

Sitten kokonaan eri asia on radioamatöörilaitteiden virransaanti. Omassa QTH:ssa ei siinäkään tapauksessa ole mitään hätää jos on jonkinlainen käsivarasto sekä varavoimaa. Voi QSOjen lomassa kaikessa rauhassa katsella lämpömittarin lukemien putoamista. Meillä radioamatööreillä kun on tämän tyyppisiin tilanteisiin myös monentasoista annettavaa. Entäpä sitten jos vermeet pitääkin raahata muutamaksi päiväksi maastoon? Itse olen varautunut muutamalla nimelliskapasiteetiltaan 8 Ah akkupakilla, joiden pääasiallinen käyttö on HF-aseman (QRP, /P) energiansaanti metsässä. Radiorepussa on myös tulitikkuja, mutta huomasin ettei kirvestä :shock: Metsä kilman kirvestä tai kirveen kera on myrskyllä jopa vaarallisempi paikka kuin järvenselkä ja soutuvene. Siellä on "rannetta vahvaa" oksaa ilma täynnä ja ne lentävät lujaa.

Ehkä käsiradiokalusto (myös PMR446 sekä 68 MHz) on tuossa mainitsemassasi Valio-myrskyn kaltaisessa tilanteessa varsin hyödyllistä, mikäli sähkökatko kestää useampia päiviä.

Aihepiiriin on nimenomaan kaupunkioloja varten tarjolla erinomaista koulutusta ja valistusta, johon sisältyy myös käytännön harjoittelua ja ryhmätöitä. Tällainen kurssi löytyy MPK:n kurssikalenterista tunnuksella 0400 15 13017.

oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2op » 13.10.2015 11:57

Tulee mieleen, että 5 489 057:n ( http://www.vaestorekisterikeskus.fi/ ) asukkaan Suomessa yksi merkittävä virtalähde ovat noin kolmen miljoonan auton akut. Tässä kohtaa rajoittavaksi tekijäksi tulee vain polttoaineen riittävyys. Diesel-käyttöisille ajoneuvoille on olemassa polttoöljynmyyjien ja maaseudun tilatankkien kaltainen logistinen järjestelmä, mitä ei bensiinikäyttöisille ole. Bensiiniä saa varastoida vain 25 litraa tulenarkana kevyenä tisleenä, joten tavallaan auton tankissa olevan 40 litran lisäksi voi varastoida yhden 20 litran jerry-kannun lisäksi vielä viisi litraa pienempään kanisteriin.

Oikeastaan asuntoyhtiöuissä kannattaisi miettiä, miten ladataan matkapuhelimet, PMR446-radioiden akut ja CB- sekä RHA68-radioiden akut. Oikeastaan CB on ehkä kaikkein käyttökelpoisin. Sitä käyttää jo valmiiksi raskas liikenne kanavalla 19, vaikkakin aikaisempaa vähäisemmässä määrin, siinä on 40 kanavaa eikä vain 8 kanavaa niin kuin PMR446:ssa jne.

1 KVAn aggregaatista tulee yhdelläkin vaiheella kohtalaisesti virtaa. Sen eteen sopisi pari 300 W:n invertteriä noin 50%:n hyötysuhteella ja niiden perään useamman pistorasion jatkojohdot, joihin sopisi "farmi" matkapuhelin- ja muita latureita.

Tämän voisi joku mallintaa ja digitaalikuvata malliksi. Onko jollain ajatuksia kohtalaisista aggregaateista? Tokmanni taitaa myydä 299 eurolla noin 2 kVAn Hyundai-aggregaattia ( https://www.tokmanni.fi/generaattorit/h ... 4968314/dp ) . Onko muita lähikaupoissa?

Jotenkin tulee mieleen, että jos aikoisi istua väestönsuojassa 14 vuorokautta suojassa ionisoivalta gammasäteilyltä, olisi hyvä, jos olisi pieni kolmivaihevirta- eli voimavirta-aggregaatti.

Toinen aggregaatteihin liittyvä ajatus on se, että pitäisi olla jonkinlainen akkuvaraamo matkapuhelimista amatööriradioihin ja radiovastaanottimiin.

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2jin » 13.10.2015 18:17

No nythän sitten näitä ajatuksia voi mainiosti jatkojalostaa tuolla "Varautuminen häiriötilanteisiin kaupungissa"-kurssilla https://www.mpk.fi/Default.aspx?tabid=943&id=84611. Olisiko tuolta ammennettavissa jotain hyviä ajatuksia oman radioamatööriaseman "kenttäkelpoistamiseksi" tai aseman elintarvike ja energiahuollon kannalta? Olisiko sitten toisinpäin radioamatööreillä jotain annettaavaa tuonne kurssille noiden mainostettujen ryhmätöiden osalle? Olemmehan hankkineet melkolailla vahvan kokemuksen kenttäoloissa toimimisesta ja viestittämisestä. Se on vain yksi osa-alue, sillä elintoimintojakin pitäisi kyetä ylläpitämään häiriötilanteissa.

Radioamatöörien ja yleisemminkin radioharrastajien kannalta tulee ensimmäisenä mieleen millä taajuudella tai kanavalla on toimintaa? Äkkiä analysoiden saattaisivat ihmiset kaivaa kesälomamatkalle ostetut PMR446-radiojärjestelmänsä esiin. Jos vielä virtalähteet toimivat, niin seuraava kysymys on työkanavan valinta. Radioharrastajat tiedämme todennäköisimmin liikennettä olevan suoralla kanavalla 8, siis ilman aliääniä. Tåmä on oiva lähiyhteysradio kaupunkioloissa sekä korkeilla maastonkohdilla. Metsästäjät ja eränkävijät ovat kaluston kannalta huomattavasti paremmassa asemassa, sillä heillä on mahdollisuus käyttää tehokkaita 68 MHz-radiojärjestelmän simpleksipuhelimia. Mutta mikä kanava? Jonkinlainen de facto standardi on ollut 71,100 MHz, tosin asiaa ei helpota laitevalmistajien eriävä käsitys kanavanumeroinnista. Tässä kohtaa ratkaisu olisi Viestintäviraston antama määräys kanavanumeroinnista. Olisiko syytä saada ihan oikea päivystyskanava tuohon viidakkoon? Radioamatöörilaitteet sitten ovatkin siinä suhteessa marginaalissa että ainoa takuuvarmasti pidemmän aikaa pelaava liikenne on TURVA sekä joidenkin alan aktiivien keskinäinen liikenne.

Tärkein asia ohi taajuus- ja kanavaviidakoiden sekä virtalähteiden on toki operaattorin selviäminen. Ei saa kuolla janoon, nälkään tai pakkaseen. Tämä vaatii huomattavasti ennakkosuunnittelua, mielikuvaharjoittelua sekä ennen kaikkea oikeaa harjoittelua.

Tuohon ajankohtaan osuu harmillisesti työvuoro. Mikäänhän ei tosin estä jokaista miettimästä varautumisasioita joko ominpäin tai sitten pienessä piirissä, vaikkapa RA-kerholla. Eli joku kurssin käynyt levittää "varautumisen ilosanomaa" sitten eteenpäin omassa pitäjässään!

RA-puolella pidän siinä vaiheessa kun FT-817 kalusto himmenee akkupakkien ehdyttyä vielä viimeisenä hätävarana 30+ vuotta vanhaa Kyynel-kopiotani, josta lähtee reilu watti pihalle. RX on suoran sekoituksen. Alu-loota toimii kolmella litteällä taskulampun paristolla. Siirryttäessä poispäin ruuhka-alueilta muodostuu maastossa majoittuminen sekä liikkuminen yhä tärkeämmäksi. Jos kaikkein pahin skenario tapahtuisi ja edessämme olisi viikkokausien sähkökatko, olisi hyvin tarkkaan mietittävä kuinka sitten menetellään ja mitä eroja on asutuskeskuksien ja korpiseutujen toimintaympäristön välillä.

oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2op » 14.10.2015 10:43

Yleensä ajatellaan niin päin, että kun edellinen järjestelmä vioittuu niin mitä otetaan käyttöön "seuraavaksi". Voisi tietenkin ajatella myös toisin päin eli siten, mitä voisi olla käytössä ennen viimeistä: elintarvikerekkojen eil käytännössä S-ryhmän, Ruokakeskon, Wihurin ja Tokmannin ruokalähetysten lisäksi olevia yhteyksiä. Elintarvikerekoissa, ainakin osassa, saattaa olla CB-radio kanavalla 19.

CB:stä päästään taas joustavasti siihen, että CB ja 10 metrin amatööriaaltoalueet ovat lähellä. CB:ssä on 26.3.2013 alkaen ollut Espanjan tehot eli 4 W AM:n ja 4 W FM:n lisäksi 12 W SSB. Toisaalta 10 metrillä tehoa voi olla radioamatöriliikenteenä verrattain paljon enemmän.

Toinen aallonpituuslaue on kaksi metriä lähiaaltoineen, koska sitä on käytetty ja käytetään puolestaan hallinnossa esimerkiksi pelastuslaitosten savusukelluksessa. https://fi.wikibooks.org/wiki/Radiotaaj ... rin_aallot . Kahden metrinkin aaltolueen puheradiotioistimiakin on.

http://automatic.sral.fi/?st=233

http://automatic.sral.fi/?st=234

http://automatic.sral.fi/?st=236

http://automatic.sral.fi/?st=237

Valtatie 12:lla Hollolan Kastarin linja-autopysäkiltä saattaa kuulua Näsinneulasta liikennettä, joten tavallaan kahden metrin aaltoalue yhdistää Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen Näsinneulasta ja Lahden itäisestä radiomastosta. Kastarin linja-autopysäkin katoksen seinään on maalattu vihreälle alustalle etana.

Kymmenen metrin ja kahden metrin välissä ovat kuudenmetrin ja neljän metrin alueet. Kuuden metrin alueelle osuvat puolustusvoimien pataljoonaradiot, jotka ovat teholtaan tavanomaisesti vain QRP-radion luokkaa, ellei niistä tehdä melkein "autokoneiden veroisia" ei lisävahvistimella päästä noin 30 W:iin lähestyshoa, jolloin niistä kasvaa prikaatiradioita. Joskus on laskettu, että prikaatin toiminta-ala voi olla kymmenen kilometriä rintamaleveyttä ja kaksikymmentä kilometriä syvyyttä. Pataljoonssa voi olla kaksi kilometriä rintamaleveyttä ja kolme kilometriä, esimerkiksi. Taisteluosasto puolestaan on milelenkiintoinen, se voi olla 40 km x 60 km ja liike liikkuvaa. M80:aa, YVI-1:ä, IVY-1M:ää ja YVi-2:a seuraavat M12 ja M18. Monissa kenttäviestiverkoissa on syvällsesti pohdittuja piirteitä, joten alan kehitystä saattaisi kannattaa seurata.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pataljoonaradio

Oikeastaan kuudella ja neljällä metrillä voisi ajatella yhteisoperoivansa kunnasta maakuntakomppaniaa tai -pataljoonaan tietenkni ilman taajuushyppelyä kiintein, mutta vaihdettavin, taajuuksin. Suomessa lienee ajatus, että maakuntakomppaniassa voisi olla virka-apujoukkue ja sellaisten sisältöjä voiśi kehittää muun toiminnan ohella viestijoukkueenkin suuntaan (kenttä)sähkövoimaryhmineen.

Jos ajatellaan tavanomaisesti "mikä seuraavaksi, kun nykyinen järjestelmä vioittuu" niin ensiksi kannattaisi käydä katsomassa matkapuheilntukiasemamastot. Niistä monessa ei ole aggragaattia ja siellä, missä ei ole aggregaattia, muutamien tuntien kuluessa 70 cm:n ja 2 metrin aaltojen puheradiotoistin voisi olla mukana samoin kuin auton katolle 4 W:n tai 5 W:n käsiradiopuheilmeen liitettävä 70 cm:n ja 2 metrin käsiradiopuhelin.

Ukrainassa Baofeng UV-5R saavutti suosiota 2014 kenttäviestivälineenä.
viewtopic.php?f=4&t=282&p=411&hilit=Baofeng+UV+5R#p411

Jotenkin tulee mieleen, että kaukopuhelu on - ainakin niin kauan kuin Internetin jotkut osat kestävät 70 cm:n puheradiotoistin akutettuna R.Net:ssä ja paikallispuhelu 2 metrin puheradiotoistin. CB on viimeinen viestiväline, koska sitä voivat käyttää elintarvikekuljetusrekat ja 10 metrin aaltoalue on sen lähisukulainen. Miten päin vain ajattellaan niin materiaali vetää koko ajan "lälläreiden" ja raskaan liikenteen kuorma-autonkuljettajien suuntaan.

Ehkä yksi innovaatio olisi katsella CB:lle ja 10 metrille datamoodi ja miettiä, miten saisi dataistettua sekä CB:n että 10 metrin siten, että moodia ei tarvitse vaihtaa. Myös kymmenen metrin jonkinlainen puheradiotoistin voisi olla mielenkiintonen pilotti, koska sillä voisi saada CB-harrastajia perusluokan kurssille.

Kymmenen metrin aaltoalue on melko halpa verrattuna kahden metrin aaltoalueeseen: vahvistimia saa paljon halvemmalla: jopa 0,55 € / W.

CB:llä näytetään edelleen harrastattavan myös dataliikennettä:

https://www.youtube.com/watch?v=eFu71XeM998&hd=1

http://users.belgacom.net/hamradio/uissabout.htm

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2jin » 25.10.2015 09:51

Viestintävirasto on julkaissut hyvän varautumista ja huoltovarmuutta käsittelevän artikkelin "Varautuminen pitää yhteiskunnan liikkeessä myös kriisitilanteissa"

https://www.viestintavirasto.fi/kybertu ... 31353.html

Suomessa varautuminen ja huoltovarmuus perustuvat yhteistoimintaan, jonka tueksi on olemassa SOPIVA ja kevyt-SOPIVA järjestelmät

https://www.viestintavirasto.fi/kybertu ... ukset.html

SOPIVA-suosituksia on 28 kpl ja kevyemmässä versiossa 10 kpl. Ainakin tuo kevyt-SOPIVA soveltuu tietyiltä osin myös radioamatöörien sekä laajemminkin radioharrastajien muistilistaksi, kun mietitään varautumista häiriötilanteisiin ihan kerho- tai hamssitasolla.

Muistutettakoon että ilmoittautumisaika menee tänään umpeen erinomaiselle kurssille "Varautuminen häiriötilanteisiin kaupungeissa", jossa alan parhaat asiantuntijat jakavat tietoja aihepiirin eri osa-alueilta. Kurssin linkki on viestiketjussa ylempänä ja ainakin vielä tätä kirjoitettaessa ilmoittautumislinkki tuntui olevan aktiivinen!

oh2jin
Viestit: 54
Liittynyt: 12.09.2015 10:39

Re: Valio-myrsky: Sähkökatkokset saavuttaneen Kymenlaakson

ViestiKirjoittaja oh2jin » 27.10.2015 18:47

Muistutetaan kurssista "Selviytyminen sähköttä", joka järjestetään Huittisissa 7.11.2015, eli samana päivänä kuin peruuntunut "Kyberturvallisuuden perusteet" olisi ollut. Ilmoittautuminen Huittisiin 30.10. mennessä

https://mpk.fi/eTaika_Tiedostot/2/Tapah ... Esite_.pdf


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 35 vierailijaa